Tips og råd til at bygge et smukt anneks

November 28, 2022

Hvad er et anneks?

Ordet anneks kommer af latin og betyder, at lægge til. Egentligt er det en tilbygning til dit hus, blot fritstående. Du kan godt få lavet et anneks i forbindelse med dit helårshus, dog vil man oftest her samle funktionerne og lave en regulær tilbygning i stedet.

Annekset ser vi derfor oftest i forbindelse med et sommerhus. Det kan både bruges som gæsteværelse, børneværelse, redskabsskur osv. Fordelene ved at få bygget et anneks fremfor en tilbygning er mange. Vi prøver her i artiklen, at komme ind på anneksets fordele, ulemper og ting, som du skal have styr på inden du går igang.

Anneks og lovgivningen

Til at starte med skal vi have styr på byggelovgivningen. Det første, du skal gøre er at læse kommunens lokalplansbestemmelser for området. Der vil i lokalplanen stå, hvis du ikke kan bygge en tilbygning eller anneks på din grund. Hvis dette er tilfældet, kan du dog tale med kommunen og høre om mulighederne for en dispensation. Om dette er muligt afhænger meget af den enkelte kommune. Hvis annekset skal anvendes som bolig, så følger samme krav som til en tilbygning eller ordinært nybyggeri. Husk, at du skal altid have en byggetilladelse fra din kommune inden du påbegynder noget byggeri. Enkelte tilfælde såsom skure behøver ingen byggetilladelse. Kravene til byggeri i forbindels med sommerhusgrunde er på nogle punkter skrappere end ved parcelhuse. Lad os kigge nærmere på det.

Bebyggelsesprocent. Du må max bebygge en vis procentdel af din samlede grund. 30 procent er normen ved parcelhusgrunde, hvor vi på en sommerhusgrund er nede på 15 procent. Men igen, tjek altid gældende regler for området, som er nedfældet i lokalplanen.

Afstand til skel. Du må max bygge dit anneks 5 meter fra skel. Dette er igen et skrappere krav ift. parcelhusbyggeri, hvor den minimale afstand til skel er 2,5 meter.

Lokalplanskrav. Hvis der er særlige krav til grunden, finder du det skrevet i lokal- eller byplanen. Tjek ligeledes om, der er servitutter tilkoblet din grund. Få gerne hjælp til dette af en arkitekt, som kan hurtigt kan sortere i, hvad der er vigtigt og ej.

Bygningsreglement. Hvis der ikke er udstukket specifikke byggekrav fra kommunen, skal du dernæst følge bygningsreglementets krav, som for annekser er tilsvarende alt andet bolig byggeri såsom tilbygninger, nybyggeri osv. Der findes ikke noget særskilt krav, som kun annekser skal overholde.

•Afstand til skel skal være minum 5meter.

•Anneksets højde må ikke overstige 1,4 x afstand til skel og ingen bygningsdele må være over 8,5 meter i højden. Facaden må maksimalt være 3 meter høj. Huset skal opføres i ét plan og taghøjden må max være 5 meter.

• Badeværelset, hvis dette skal installeres, skal overholde kravene til vådrum.

• Rumhøjden inde i annekset skal være minimum 2,3 meter.

• Annekset skal isoleres og der er krav til energriberegning.

• Konstruktions- og brandkrav skal overholdes og dokumentation for dette skal indsendes til kommunen inden annekset må tages i brug.

Se gerne vores guide til byggetilladelse, hvor vi i detaljer kommer nærmere ind på hele processen.

Det kan du bruge et anneks til

Rekreationsrum – sommerhuset er tænkt til rekreation og afslappelse. Et arkitekttegnet anneks kan her forstærke den følelse yderligere idet rummet er fysisk afkoblet selve sommerhuset fri for familiens snak (og larm).

Gæsteværelse – Har du gæster på besøg i sommerhuset, kan det være rart, når aftenen går på hæld, at sende dem over i et selvstændigt hus, så I begge får lidt privatliv.

Hobbyrum – Annekset er perfekt som hobby- eller krearum, hvor du kan fordybe dig i dine egne projekter.

Biograf –Hyggelig mulighed for familiehygge er, at inddrage annekset som hjemmebiograf.

Arbejdsplads – Det kan måske være svært, at opretholde arbejdsfokus med familie, venner og børn omkring. Her er annekset en god mulighed til at skabe rum for arbejde, når du har brug for det.

Teenageværelse – Da annekset ikke hænger fysisk sammen med hovedhuset er det oplagt at lave børnværelse i et anneks, så både børn ikke forstyrrer voksne og omvendt.

Annekset kan anvendes til utallige formål både af arbejds-, rekreativt- og familiemæssig karakter. Ovenstående er blot et udsnit af mulighederne.

Hvordan kan annekset se ud?

Som udgangspunkt er her to veje at gå. Enten lægger annekset sig op ad hovedhuset i udtryk eller også peger det i en anden retning og skaber kontrast. Begge muligheder kan være helt fine. Et anneks er oftest opbygget af en let trækonstruktion og facadebeklædningen skal også helst følge det princip. Her vil en træfacade være passende. En tung mustens facade vil skabe et meget tungt udtryk, som ikke stemmer overens med sommerhusområdets lette bygninger.

En god idé kan være at vælge en træfacade, som matcher godt med sommerhusets facade.

Du kan også med fordel have samme taghældning i annekset som på hovedhuset for at skabe en vis forbindelse mellem de to huse. Hvis du derimod vælger et facademateriale, som afviger fra sommerhuset, så kan du med fordel bygge med et formspring, der minder om hovedhuset. Med andre ord, hvis både facadematerialer og formgivningen på annekset afviger fra sommerhuset, så er der minimal arkitektonisk forbindelse mellem de to bygninger og de kan fremstå fjerne fra hinanden. Prøv gerne at lave et anneks med mange træk fra sommerhuset uden at det bliver en direkte kopi.

Hvor skal annekset placeres?

Placer annekset tæt på sommerhuset og gerne i tæt kontakt, så man kan relativt hurtigt kan bevæge sig fra den ene bygning til den anden. Du kan med fordel lave en terrasse mellem sommerhus og anneks således at uderummet i mellem to de to bygninger bliver det naturlige samlingspunkt for familie og gæster. Husk på, at annekset skal placeres minimum 5 meter fra skel, når vi snakker om sommerhusområder. Sørg for at indtænke, hvor vinduerne skal placeres. Skal der være udsigt til den måske nærliggende skov eller have? Tit kan udsigt mod natur fremfor have være en fin idé i og med, at det forstærker følelsen af, at være en smule opkoblet fra det hele. Man er til stede i naturen langt fra hverdagens stress og jag.

Arkitekttegnet anneks: En god rumlig fornemmelse

At bevæge sig fra ét rum til et andet, kan ændre ens sindstilstand og stemning. At bevæge sig fra én bygning og ind i den næste giver en anden rumfornemmelse, som en tilbygning ikke kan give. Man kan i annekset føle sig dejligt afkoblet og mere i kontakt med naturen til trods for, at man måske kun befinder sig 3 meter fra hovedhuset. Som vi var inde på tidligere i artiklen er det altid en god idé at have arkitektoniske og materialemæssige ligheder mellem sommerhus og anneks. I forhold til anneksets interiør kan du her med fordel skabe en anderledes stemning end i selve sommerhuset. Det er der mange måder at gøre på. Det kan være med nye materialer, andre farver på væggene, placeringen af vinduerne osv.

Skal du bygge et anneks eller tilbygning i træ?

Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til dit kommende anneksprojekt. Vi vejleder gerne om alle former for træbyggeri og besvarer gerne dine spørgsmål.

Held og lykke med dit kommende projekt.


Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu