Hvis du overvejer at lave en udestue er det muligvis ikke nødvendigt at betegne den som en tilbygning. Ikke desto mindre, hvis du planlægger at varme din udestue op, vil den juridisk blive betragtet som en tilbygning, og derfor skal du overholde visse regler. Det er med at tunge tungen lige i munden, når du skal have isoleret dit nye arkitektegnede hus eller tilbygning. Vi prøver derfor i denne artikel, at gennemgå de gældende regler pr. 2023 for byggeregler ifm. tilbygninger.
I dag er kravene til isolering af ydervægge, gulve og tag blevet skærpet, og der kræves mere energieffektive vinduer end tidligere. Specifikt skal der anvendes cirka 100 mm ekstra isoleringsmateriale i vægge, gulve og lofter, når du bygger en arkitekttegnet tilbygning. Så samlet set skal du bruge ca. 300 mm isolering. Trafik- og Byggestyrelsen vurderer, at de skærpede byggeregler for bedre isolering vil øge byggeomkostningerne. Det vil medføre ekstra udgifter på ca. 300 kr. pr. kvadratmeter. På længere sigt vil investeringen dog imidlertid betale sig, da en bedre isolering reducerer energispildet og dermed giver dig en lavere varmeregning.
Som tidligere nævnt bliver en udestue først betragtet som en tilbygning, når den opvarmes. Derfor kan du bygge en traditionel udestue i forbindelse med husets ydervæg eller ved at placere den udenpå. På den måde kan du bevare husets "ydre skal" uændret, som den altid har været. Der skal blot placeres en isoleret dør mellem huset og udestuen. Hvis du bygger på der her måde, vil du ikke blive påvirket af de almindelige byggeregler for tilbygninger. Selvom udestuen ikke er opvarmet, kan du selvfølgelig stadig godt forlænge sommeren ved at bruge en varmekilde på de kølige aftener.
Når du bygger en udestue på denne måde, skal du være opmærksom på, at den ikke kan godkendes som boligareal. Byggeriet vil blive registreret som en udestue i Bygnings- og Boligregisteret (BBR).
Det er essentielt at huske på, at det ikke nødvendigvis er en fordelagtig investering at udvide sit hjem. Dette skyldes især, at udgifterne ved at bygge til ikke varierer på samme måde som boligpriserne og derfor afhænger af ens geografiske placering. Med andre ord vil det ikke være markant dyrere at bygge en tilbygning i København i forhold til provinsen. Forskellen ligger snarere i, at de ekstra kvadratmeter vil have en højere værdi i hovedstaden, når ejendommen sælges. Hvis du bor i et område med høje huspriser, kan du typisk forvente at opnå en økonomisk gevinst ved salg, hvis du udvider hjemmet med en arkitekttegnet tilbygning. Det er dog vigtigt at overveje, at det er afgørende at vælge en tilbygning, som er populær blandt en bred skare af potentielle købere og undgå meget specielle eller nicheprægede tilbygninger.
Derudover kan en god isolering af tilbygningen bidrage til et reduceret energiforbrug og dermed en højere energimærkning, som typisk vil føre til en højere salgspris. Faktisk kan man opleve en stigning på op til 50.000 kr., så snart man bevæger sig op ad energiskalaen. Reglerne for opførelse af tilbygninger bør ikke betragtes som en hindring, men snarere som en hjælp til at opnå det bedste resultat.
Selvom du måske tror, at en udestue og en arkitekttegnet tilbygning er det samme, så er der en alligevel en forskel. En udestue er som regel beregnet til at forlænge sommeren og er typisk udstyret med store glaspartier, så solen kan trænge ind i rummet. Nærmest som et drivhus, der er påsat dit hus. Til forskel er en tilbygning en integreret del af huset og bliver en del af husets ydre skal, så den bliver en del af ydervæggen på tilbygningen og dermed tilfører ekstra m2 til det samlede regnskab. Dette betyder, at en tilbygning giver dig en reel og større bolig, med bedre isolering og et godt indeklima, som kan bruges hele året rundt og det giver flere muligheder for indretning og ligedes en mere glidende overgang mellem eksisterende hus og tilbygning. I forhold til en udestue, er en tilbygning et langt større projekt, som kræver flere professionelle kompetencer, og derfor er det vigtigt at følge byggereglerne (BR23) for tilbygninger nøje. Hvis du overvejer at bygge en tilbygning, kan dét være en god økonomisk investering i det lange løb. Dette gælder især, hvis din bolig er af ældre dato eller ikke er særlig stor.
Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til dit kommende byggeprojekt. Vi vejleder gerne om alle former for tilbygninger og besvarer gerne dine spørgsmål.
Held og lykke med dit kommende projekt.
Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.