Arkitekttegnet anneks eller tilbygning til sommerhuset? Læs om reglerne og kravene.

March 12, 2023

Hvad er et anneks?

Arkitekttegnet hytte, gæstehus eller anneks - tre ord, der kan bruges om den samme fritstående bygning, der kan give mere plads på sommerhusgrunden. Mange vælger at opføre et anneks i haven, der ligger tæt på sommerhuset, så dine gæster efter middagen eller festen kan trække sig tilbage uden at alle skal sove i samme, lille sommerhus. Når du skal beslutte dig for anneksets materialer er det en god idé at vælge noget, der matcher din bolig således at den lille tilbygning passer ind i resten af stilen. Alternativt kan du også gå i den komplet modsatte retning og bygge et anneks, som har en helt anden materialitet end sommerhus.

En tommelfingerregel, som også gør sig gældende ved tilbygninger, er at annekset eller tilbygningen skal være anden-violin. Det er ikke nogen smart ide, at opføre et anneks, som arkitektonisk "overtrumfer" den eksisterende bygning. Nøgleordet er her, at finde en balance.

Du kan også vælge at opføre en tilbygning ved dit sommerhus, eller i nogle tilfælde kan et anneks bruges som fortelt. Mulighederne er mange. Uanset hvilken løsning du vælger for annekset, er det vigtigt at overholde bygningsreglementet, hvilket vi senere kommer ind på i artiklen. Du kandog uden problemer opføre et anneks med toilet, hvis du overholder bygningsreglementet og har fået grønt lys fra kommunen.

Et arkitekttegnet anneks vil primært blive opført på sommerhusgrunde og i nogle tilfælde til teenagerværelse eller som selvstændige arbejdsrum eller atelier i forbindelse med enfamiliehuse. I begge tilfælde er det vigtigt at bemærke, at der er tale om en selvstændig bygning til beboelsesformål, og det betyder, at der stilles langt flere og mere omfattende krav til hytter og annekser sammenlignet med havens øvrige småbygninger. I praksis vil der blive pålagt de samme krav, som når der er tale om en helt normal tilbygning til dit helårshus.

Arkitektegnet anneks: Hvilke regler?

Før du begynder at overveje, hvordan dit anneks skal se ud, bør du sætte dig grundigt ind i reglerne. Det er vigtigt at bemærke, at tilbygningen eller annekset kan anvendes til mange forskellige formål ligefra fra arbejdsværelse til gæstehytte, sommerhus, atelier eller bare som ekstra plads til familiens teenager. Men det er igen vigtigt at huske på, at uanset formålet, så falder alle disse under kategorien beboelsesformål. Derfor skal du opfylde en række krav, som derimod ikke er gældende, hvis du bare skal opføre et haveskur, drivhus eller pavillon, som netop ikke er beregnet til beboelse. Der skelnes i bygningsreglementet om, hvorvidt huset skal isoleres eller ej. Det isolerede anneks er dermed en tilbygning, og det er derfor afgørende, at du overholder bygningsreglementets (BR23) anvisninger for helårsbeboelse. Læs gerne denne artikel, hvis du er tvivl om bygningsreglementet.

Det er værd at bemærke, at bygningsreglementet skelner mellem byggeri ved villaer og sommerhuse, men i begge tilfælde kræves der en byggetilladelse. Vi kommer nedenfor ind på de specifikke forskelle på skærpede krav på sommerhusgrunde.

Anneks: Specifikke bygningskrav og lokalplan

Planlægning er selvfølgelig en altafgørende faktor i ethvert byggeprojekt, men det kan være svært at navigere i de forskellige regler og bestemmelser, der er relevante for lige præcist dit specifikke projekt. Så før du kan begynde at bygge, er det vigtigt at undersøge, om din plan for tilbygning eller annekset overholder den tilladte bebyggelsesprocent. I parcelhuskvarterer er den tilladte bebyggelsesprocent normalt 30%, mens den i sommerhusområder er 15%. Dette handler om, at man gerne vil bestræbe sig på, at bibeholde en vis åbenhed i sommerhusområderne således at de ikke bliver ligeså tætte og bebyggede som i et normalt villakvarter. Det er dog vigtigt at bemærke, at der kan være særlige lokale bestemmelser, der kan påvirke dit anneks. Det kan eksempelvis være regler om, hvor meget du må bygge, hvor højt du må bygge, og hvilke materialer og tagtyper, der er tilladte.

Udover de regler og krav, der er fastsat i bygningsreglementet, er der også lokalplaner, grundejerforeningsbestemmelser og servitutter, der kan have indflydelse på dit byggeprojekt. Det er vigtigt at tage højde for alle disse faktorer, da de kan have afgørende betydning for, om dit projekt kan gennemføres.

En bygning i et normalt villakvarter skal placeres mindst 2,5 meter fra både naboskel og sti, mens sommerhuset skal placeres mindst 5 meter fra disse. Der er også krav til bygningens højde, hvor den ikke må overstige 1,4 gange afstanden til skellet og ingen dele må overstige 8,5 meter. Derudover skal andre krav til højden også overholdes. For sommerhuse må bygningen kun have én etage og facaden må højest være tre meter høj, mens taghøjden maksimalt må være fem meter. Højden inde i annekset / sommerhuset skal minimum være på 2,3 meter og der er ligeledes krav til dagslys, gangbredde, redningsåbninger og ventilation. Normalt skal gulvet i beboelsesrum være over jordniveau, men der gælder færre og lempeligere krav til sommerhuse.

Energikrav til dit anneks

Der er skrappe energikrav, som gælder på samme måde for et anneks som for helårsbeboelse. For en helårsbolig skal den overholde det gældende bygningsreglements energikrav for nybyggeri. Dette betyder, at bygningen skal overholde en samlet maksimal energiramme, som omfatter forbruget af varme, ventilation, eventuel køling, belysning og varmt vand.

For at opnå byggetilladelse er det et krav at få lavet beregninger for energirammen, hvilket er temmelig kompliceret og kræver kendskab til et specifikt computerprogram, der er godkendt til formålet. Derfor er det en god idé at få en fagperson som en ingeniør, bygningskonstruktør eller arkitekt, som arbejder med energiberegning, til at lave beregningerne for dig.

Indeklima i annekset

Hvis duften fra dit (nye) arkitekttegnede anneks lugter en anelse jordslået, kan det være en indikation på råd, skimmel eller svamp i huset. For at undgå dette skal du sørge for at have god udluftning. Fugt i mindre bygninger er et tilbagevendende problem for mange husejere, især når tilbygningen bruges til overnattende gæster. For at undgå dårligt indeklima skal du overholde kravene i bygningsreglementet og selvfølgelig sørge for god udluftning jævnligt. Ved beboelse gerne tre gange dagligt. Du kan reducere risikoen for dårligt indeklima ved ikke at overfylde annekset med inventar. På denne måde kan luften cirkulere bedre. Det er også en god vane at gennemgå annekset eller tilbygningen både om foråret og efteråret, så du kan opdage tegn på råd eller svamp i konstruktionen tidligt. Tilbygninger, der ikke er opvarmede året rundt, er særligt udsatte for skimmelsvamp. Dette skyldes, at store temperaturforskelle mellem inde og ude, især om vinteren, øger luftfugtigheden i huset.

Byg annekset selv?

Hvis du har hænderne skruede ordentlig på og du har mod på et "lille" projekt, så kan det være en muligvis at gøre det selv. Det er her selvfølgelig vigtigt at tage højde for anneksets størrelse, udseende og materialer, da dette vil have betydning for byggeprocessen. Med den fornødne entusiasme og byggeekserptise kan du sagtens opnå et flot resultat. Måske med hjælp fra en bygningskyndig ven. Før du kan påbegynde konstruktionen af annekset, skal du vælge den rette placering og beslutte, om du ønsker at placere huset tæt på dit sommerhus, afskærme det med et espalier eller en solskærm eller placere det længere væk. Det afhænger selvfølgelig af krav og behov.

Et isoleret anneks er et krav ifølge bygningsreglementet, og derfor skal du sikre dig, at fundamentet er gravet ud korrekt og placeret solidt, når du har fundet det rette sted at bygge. Hvis du ikke har erfaring med at grave et fundament ud, anbefales det at søge vejledning fra en fagperson. Efter fundamentet er på plads, kan du stille og roligt begynde at bygge selve huset.

Anneksets orientering

Når du skal planlægge opførelsen af dit nyt arkitekttegnede anneks, er det vigtigt at tage hensyn til formålet, grunden og det eksisterende sommerhus. Hvis annekset bare skal fungere som et ekstra værelse, vil man typisk placere det tæt på hovedhuset, og det er derfor vigtigt, at hus og anneks harmonerer. Du kan opnå harmoni ved at opføre annekset i samme materialer og byggestil som dit eksisterende sommerhus. Det er også en mulighed at overføre nogle af hovedhusets træk såsom specifik taghældning og proportioner. En tredje mulighed er at opføre annekset som en moderne og enkel bygning, der kan være med til at give sommerhusgrunden en ny karakter. Dette vil dog ofte kræve rådgivning af en arkitekt, som kan vurdere og illustrere helheden. Man kan nemlig hurtig komme ud på glatis, hvor annekset er for "anmasende" i sit udtryk.

Du kan også integrere annekset i haven ved at opføre en let lettere bygning, fx med listebeklædning, espalier, klatreplanter eller et grønt sedumtag. På denne måde vil annekset mere indgå som et element i haven og tage mindre visuelt fokus fra sommerhuset.

Hvis annekset skal benyttes som gæstehus, skal du overveje, hvad der skal ske med udearealerne omkring og mellem bygningerne. Det kan være en god idé at have afskærmede private udearealer ved hver bygning, eller at have et åbent fællesområde imellem de to, hvilket kan være et naturligt mødested, hvor man kan spise og hygge sig.

En fritstående tilbygning eller et anneks opfattes typisk som en enklere og mere sommerhusagtig bygning end en regulær tilbyging, som fysisk "sidder fast" på sommerhuset. Man vil som oftest opføre et anneks som en let konstruktion med træbeklædning og tagpap eller fibercementplader. Men selvom det er en enklere bygning, er det stadig vigtigt at vælge materialer og udformning, der passer til både hus og omgivelser. Oftest vil annekset indgå i en sammenhæng med andre mindre bygninger på grunden, fx carport, garage eller udhus.

Hvad koster et arkitekttegnet anneks?

Det er utroligt svært, at give en specifik pris på, hvad du skal betale for et anneks. Der er mange ting, der gør sig gældende. Kan du nøjes med typehus-anneks eller vil du gerne have et arkitekttegnet anneks, som måske kan komme til at passe bedre til dine behov og til din grund? Prisintervallet for et anneks afhænger også af dets størrelse, placering og isoleringsniveau, og kan derfor variere fra helt ned til 20.000 for et typehus og til over 200.000 kr.

Den samlede pris på et anneks afhænger i høj grad af dine valg og fravalg. Ønsker du fx et toilet i annekset eller kan du nøjes med at have gæsterne benytte badeværelset i hovedhuset? En vådrumsløsning kan være dyr, og hvis du undgår den, kan du spare penge. Materialerne, du vælger, påvirker også prisen på annekset. Den mest økonomiske løsning er at bygge selv, men hvis du ikke har evnerne til det, kan du vælge enten færdigbygget løsning eller få en arkitekt til at lave tegninger og derefter tage dem med til en tømrer, som kan bygge huset for dig.

Hvis vi ser på prisen, kan det her samtidig nævnes, at et anneks øger værdien af dit sommerhus, både når det kommer til udlejning og fremtidig salgspris.

Sommerhuse med annekser bliver hyppigere udlejet og kan tage en højere lejeindtægt, hvilket gør dem mere attraktive på udlejningsmarkedet. Med andre ord kan de øgede lejeindtægter finansiere prisen for dit anneks, hvilket betyder, at et arkitekttegnet anneks til dit sommerhus efter en periode kan betale sig selv og mere til.

Skal vi tegne dit anneks?

Hvis du har svært ved at visualisere idéerne til dit anneks, kan det være en god idé at rådføre og drøfte projektet med en arkitekt. En arkitekt vil måske have et anderledes perspektiv på mulighederne end du selv og kan derfor præsentere spændende løsninger. Arkitekten kan komme med forslag til både placering og udseende af dit anneks, så tilbygningen falder naturligt ind i omgivelserne. Det kan eksempelvis være oplagt at vælge et grønt sedumtag eller beklæde facaden med kravlende planter eller blomstrende roser, hvis dette giver mening i forhold til din grund og sommerhus.

Derudover kan arkitekten også give forslag til, hvordan du bedst forbinder annekset med sommerhuset gennem belægninger eller stier, så forbindelsen mellem de to beboelser bliver optimal. Det kan være en god idé at benytte sig af en arkitekt for at sikre, at dit anneks bliver en smuk og funktionel tilføjelse til din have, som spiller godt op til dit nuværende hus.

Vi ønsker dig held og lykke med dit projekt. Vil vil meget gerne hjælpe jer med jeres projekt, så kontakt os i dag for en uforpligtende samtale. Her vil vi i fællesskab gennemgå dine planer og derefter lægge en plan for projektet. Vi hjælper jer gerne med et skitseforslag til jeres anneks til kun 7.000 kr. Se venligst siden her for yderligere info og vores ydelser og priser.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu