Guide til facadematerialer

November 18, 2022

Indledende tanker om facademateriale

At bygge nyt hus er en spændende oplevelse - især når det kommer til at vælge dine udvendige materialer. Der er mange materialer at vælge imellem. Skal det være et træbeklædt sommerhus eller skal tilbygningen være i mursten som det eksisterende hus? I denne artikel kommer vi ind på de forskellige muligheder og løsninger.

Når man skal bygge nyt er facademateriale et emne, der er altafgørende for mange elementer af jeres nye hus. Vi indarbejder og arbejder løbende med dette emne gennem hele vores arkitektoniske designproces. Det første er under det indledende første møde, inden vi sætter noget på papir. Til at starte med vil vi tale om materialitet og gennemse noget inspiration for at se, hvad du kan lide og ikke lide: Hvad er din stil? Hvad er din æstetik? Hvor mange forskellige udtryk kan du lide? Hvilken slags farvepalet er du tiltrukket af? Selvom vi ikke vælger materialer på dette tidspunkt, er det vigtigt for os at etablere nogle æstetiske grænser for at navigere, hvor vi skal hen. Dette hjælper også arkitekten med at tyde, hvor mange materialer man skal bruge, hvordan man designer plantegninger, og hvordan man balancerer forskellige teksturer og farver.

Under det første møde drøfter vi også levetid og vedligeholdelse af udvendige materialer. Som du nok kan forestille dig, ønsker de fleste i dag noget med lav vedligeholdelse - så vi gennemgår de forskellige materialer, der passer til det behov uden at ofre på æstetikken.

Når man skal bygge nyt er facademateriale et emne, der er altafgørende for mange elementer af jeres nye hus. Vi indarbejder og arbejder løbende med dette emne gennem hele vores arkitektoniske designproces.

Beskyttelse mod vind og vejr. Facadebeklædning skal beskytte bygninger tilstrækkeligt mod ekstreme vejr- og miljøforhold, herunder storme, regn, varme, fugt og råd. Forskellige materialer tilbyder forskellige beskyttelsesniveauer - udvendige beklædningsmaterialer er alsidige, og derfor har hvert materiale sin unikke egenskab.

Økonomi. Før du vælger din nye boligs facademateriale bør du overveje, om det passer ind i din økonomiske plan og giver værdi til huset. Dine første to prioriteter bør være beskyttelse af høj kvalitet og æstetik og hvis der stadig er budget til flere funktioner, kan du opskalere og tilføje flere parametre på listen.

Æstetik. Et arkitekttegnet hus skal jo faktisk se godt ud. Når du vælger et materiale til facadebeklædning, skal du vælge noget, der komplementerer din bygnings overordnede æstetik, dens kontekst og den overordnede følelse, du ønsker, at huset skal give. Træbeklædning giver en varm stemning, mens metalbeklædning opnår en mere futuristisk og nutidig æstetik.

Tilgængelighed. Før du beslutter dig for et specifikt udvendigt beklædningsmateriale og sætter store forhåbninger, skal du tjekke dets tilgængelighed. Tilgængelighedskriteriet spiller en vigtig rolle i beslutningsprocessen selv på lang sigt. Et vigtigt spørgsmål, du skal stille er, om du vil være i stand til at udskifte dette beklædningsmateriale, når det er nødvendigt eller ej. Måske stopper produktionen af netop dine yndlings mursten eller den træsort du har i sinde er svær at få fat på i Danmark om 25 år.

Bæredygtighed. Bæredygtighed er blevet noget, vi har brug for at indtænke i alle vores "produkter", inklusive bygninger, da de bidrager til 40 procent af verdens CO2-udledning. At vælge et bæredygtigt beklædningsmateriale er ikke kun godt for miljøet, men også for din elregning på den lange bane.

Holdbarhed. Et materiales holdbarhed beskriver dets modstand mod tid og potentielle skader. Holdbare facadebeklædninger er økonomiske i det lange løb. De vil beskytte huset og vil ikke kræve hyppig vedligeholdelse eller udskiftning. Steder med ekstreme vejrforhold kræver også ekstremt holdbar facadebeklædning.

God facadebeklædning skal ikke blot fremhæve en boligs æstetik, men også tjene som et skjold mod dårlige vejrforhold, som i Danmark bliver mere og mere ustabilt. Selvom dette beskyttende ydre lag er funktionelt, skal det også tillade boligen at ånde, samtidig med at det definerer boligens betydning og karakter. Dette betyder også, at facadematerialet skal fungere under mange typer klimatiske forhold, hvilket giver anledning til mere robuste, energieffektive, innovative og tilpasningsdygtige facadesystemer, som vi kommer til at se meget mere af i fremtiden.

Forskellige typer af facadebeklædning

Murstensfacade

Dette er den mest traditionelle facadebeklædning af dem alle i Danmark til boligbyggeri. Murstensfacadebeklædning er ekstremt holdbar. Den giver beskyttelse mod brand og hårde vejrforhold, kræver stort set ingen vedligeholdelse og giver god lydisolering. Desuden er murstensbeklædning bæredygtig, da den kan genbruges. Man kan i Danmark ikke bruge mursten til at bygge bærende konstruktioner grundet det faktum, at det kan være svært at definere selve murstenens holdbarhed og styrke. Derimod findes der pt. flere danske firmaer, som specialiserer sig i at genanvende mursten med henblik på genanvendelse som facadebeklædning. I skrivende stund er denne løsning desværre ofte dyrere end at vælge nye mursten, men det kan være en god løsning for miljøet og man kan få et meget varieret og fint udtryk i facaden ved at anvende gamle mursten.

Træfacade

Dette lette, men stærke materiale er et perfekt byggemateriale til privatboliger og samtidig en unik facadebeklædning. Træ giver god beskyttelse, er let at udskifte og vedligeholde og kan gøres endnu bedre gennem nogle behandlingsteknologier, herunder opgradering af dets brandydeevne. Desuden er træ det bæredygtige gode valg sålænge det er lokalt fældet.

I dag understreger en træfacade moderne æstetik og moderne livsstil. Træfacaden er dét element i bygningen, som definitivt skaber et godt førstehåndsindtryk, når man ser et hus eller bolig første gang. En træfacade er altid unik og har sine egne smukke træk med dets naturlige mangfoldighed og levende udseende. Det udstråler udholdenhed, gode konstruktionsegenskaber.

Nedenstående træfacade ved et større boligbyggeri ved Roskilde er et eksempel på, hvordan arkitekterne har valgt at beklæde bygningen med ubehandlet træ. Dette har været en fin, billig løsning, hvor ressourcerne har været knappe. Idet træet er nemt at arbejde med, kan man uden de store problemer udskifte facaden efter endt levetid.

Metalfacade

Metalbeklædning kommer i en række muligheder, såsom zink, aluminium, kobber og stål, som hver har deres eget individuelle udseende og karakter. En af de foretrukne er aluminium. Det er et let, men stærkt materiale til facadebeklædning. Det er også blandt de mest vandtætte og fugtbestandige beklædningsmaterialer, hvilket gør det til et godt valg til kystnære boliger. Aluminiumsbeklædning kræver meget lidt vedligeholdelse og kan let males om efter behov. Aluminium er samtidig er stor udleder af CO2 i forbindelse med produktion, hvilket gør det til et materiale man skal anvende med omtanke. Et godt alternativ til en aluminiumsfacade kan være at få isat alu-vinduer i fx. en træfacade, hvor metallet spiller op til og opnår god kontrast til træet blød- og mathed.

Betonfacade

Præfabrikerede betonbeklædninger laves ved fremstilling af betonpaneler skabt på fabrik. Disse paneler kan bruges i en lang række muligheder. Udover betons konstruktionsmæssige fordele kan betonbeklædning være en fin måde at inkorporere skulpturelle former og teksturer i udvendige beklædningssystemer. Beton er af mange et udskældt materiale, men det giver på lang sigt ultimativ holdbarhed og er samtidig utrolig billigt, hvilket stadig er grunden til at langt de fleste større bygninger i Danmark udføres i beton som konstruktionsmateriale. I disse dage ser vi betonfacader på meget af den nutidige arkitektur, som er fremstillet med forskellige teksturer og nuancer af grå eller hvid. Beton behøver ikke særlig vedligeholdelse, da det er meget holdbart. Denne holdbarhed har selvfølgelig en ulempe idet det er praktisk talt umuligt at genanvende og derfor ender som vejmateriale efter endt levetid.

God facadebeklædning skal ikke blot fremhæve en boligs æstetik, men også tjene som et skjold mod dårlige vejrforhold, som i Danmark bliver mere og mere ustabilt. Selvom dette beskyttende ydre lag er funktionelt, skal det også tillade boligen at ånde, samtidig med at det definerer boligen betydning og karakter. Dette betyder også, at beklædningsmaterialet skal fungere under mange typer klimatiske forhold, hvilket giver anledning til mere robuste, energieffektive, innovative og tilpasningsdygtige facadesystemer, som vi kommer til at se meget mere af i fremtiden.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu