Når du skal til at planlægge at bygge sommerhus, er det afgørende at have en grundig forståelse af de love og regler, der gælder for byggeriet. Selvom det kan virke som en triviel og måske svær opgave, kan det have alvorlige konsekvenser for dit projekt, hvis du misser punkter i bygningsreglementet. Vi prøver i denne artikel, at guide dig igennem de største faldgrupper således at du står stærkere rustet til at få din byggetilladelse.
Sommerhuse har været en del af dansk kultur i årtier, og som følge heraf er der blevet etableret nye love og regler for at sikre, at byggeriet sker i overensstemmelse med standarderne. Derfor skal du sørge for at sætte dig ind i disse love og regler, så du undgår at overtræde dem.
Der er lidt skrappere regler for sommerhuse end der er for almindelige helårsgruppe, da man fx gerne vil holde områderne nogelunde åbent ved at sætte en lavere bebyggelsesprocent.
At overtræde bygningsreglementet kan resultere i at miste retten til at bygge på den købte grund, eller du kan blive pålagt at foretage ændringer i byggeriet undervejs. I værste fald kan du blive pålagt at fjerne din nye bygning, hvis det er virkelig slemt. Derfor er det afgørende at sætte sig godt ind i reglerne og overholde dem nøje. Når du har besluttet dig for at bygge et nyt sommerhus, skal du tage stilling til placeringen af huset og den ønskede husform. I planlægningsfasen skal du også have øje for forskellige faktorer såsom lokalplanen for området og regler for bebyggelsesprocenten.
Før du går i gang med at bygge dit nye arkitekttegnede sommerhus, er det vigtigt at have styr hvad byggeloven. Det vil sikre, at dit sommerhus opføres og indrettes i overensstemmelse med sikkerheds- og sundhedsmæssige krav. Der er mange aspekter af byggeloven, som du kan undersøge nærmere, såsom regler omkring udstykning af byggegrunde i sommerhusområder og maksimal bebyggelsesprocent på 15 % af grundens areal. Du skal også være opmærksom på regler omkring byggehøjde, hvor sommerhuse maksimalt må være 5 meter høje, samt kravet om en væg, der ikke overstiger 3 meters højde. Ved at overholde disse regler, skulle du kunne undgå de værste problemer.
Ud over byggeloven vil der i de fleste tilfælde være udarbejdet en lokalplan for området. Den fastsætter med konkret i forhold til området, hvad der er tilladt og ikke tilladt. Det er derfor vigtigt at grundigt læse lokalplanen igennem for at sikre, at sommerhuset overholder alle kravene. Lokalplanen kan indeholde nogle begrænsninger, som kan betyde, at du desværre ikke kan realisere dit drømme-sommerhuset præcis som ønsket.
Det kan være en god idé at alliere sig med en arkitekt, som kan hjælpe dig med at sikre, at intet i lokalplanen overses.
Planen fastsætter rammerne for, hvordan området skal bebygges, herunder placering og størrelse af de individuelle sommerhuse. Det kan eksempelvis være, at kun en bestemt type mursten kan bruges til at bygge i det pågældende område, eller at huset skal males i en specifik farve.
I 1972 blev der vedtaget en sommerhuslov med det formål at sikre, at sommerhusområderne blev udnyttet på den mest fornuftige måde. Lovgivningen har dog udviklet sig siden da og er i dag en detaljeret regulering af alt fra brugen af sommerhuset til udlejning og helårsanvendelse. Lovens bestemmelser sørger for, at du kan få den mest optimale sommerhusoplevelse, uden at du skal bekymre dig om juridiske snubletråde. Fx er der regler for, hvor meget du må bruge dit sommerhus, og hvor meget du må udleje det til andre.
Så hvornår må du bo i dit sommerhus?
Skal du ikke bygge nyt hus, men er du derimod ved at overveje en tilbygning til sommerhuset? Eller trænger hele huset til en lille opfriskning? Måske kunne du kombinere tilbygningen med en større renovation af sommerhuset, hvis hovedbygningen ser slidt eller træt ud.
Måske kunne det være interessant at udskifte vinduer så sommerhuset får et mere moderne udtryk samtidig med at du alligevel gerne vil energioptimere? Måske kan den udtjente garage erstattes med en fin udestue? Hvis du alligevel skal i gang med en større tilbygning, så kan du overveje at kombinere det med en generel renovering af sommerhuset. På den måde kan du med dit eget præg skabe en ny og helstøbt udtryk på hele grunden.
Planloven er en af de love, der også er vigtig at være have et øje på. Den fortæller dig, hvordan du må anvende dit sommerhus, og hvilke aktiviteter der er tilladt i henhold til planlovens tre zoner: by-, land- og sommerhuszone. Det er også i planloven, du kan finde oplysninger om, hvor sommerhuszonerne er placeret, og hvor der kan lægges nye områder til sommerhuse i fremtiden. Derudover er der også kystloven, der skal sørge for at beskytte vores kyster i Danmark. Den beskriver reglerne for beplantning af nye skove og byggerier i kystnære områder. Fx må der ikke bygges sommerhuse eller andre byggerier tættere end 300 meter fra kysten. Og så er der erhvervelsesloven, som kan være relevant, hvis du ikke er bosiddende i Danmark. Her skal du som udgangspunkt have fast bopæl i Danmark i 5 år, før du kan købe eller bygge et sommerhus.
Når det kommer til at lave en arkitekttegnet tilbygning eller et helt sommerhus er funktion og placering af huset afgørende. Hvis du overvejer at bygge en terrasse eller udestue til sommerhuset, så vil placeringen af tilbygningen have en altafgørende betydning for, hvor meget du vil få ud af det. Solens bevægelse på himlen ændrer sig som bekendt i løbet af dagen, og de fleste vil gerne have en solrig terrasse, hvor man kan nyde solens stråler. Det er derfor vigtigt at optimere placeringen af terrassen, så du får mest muligt ud af lyset. Men hvilken slags lys ønsker du så på din terrasse? Vil du have morgensol, aftensol, eller foretrækker du en skyggefuld terrasse på varme sommerdage?
Yderligere er det væsentligt at tage hensyn til træerne på grunden. Står dine og naboens træer på en måde, hvor de skygger for solen, eller kan du arbejde dig uden om naboens høje grantræ, som de nægter at fælde? Disse spørgsmål er afgørende at tage stilling til, før du overhoved påbegynder byggeprojektet. Hvis du ikke har ejet din grund i særlig lang tid, så kan det være en god idé at vente med at bygge en tilbygning af en terrasse eller udestue, indtil du kender grunden og hvordan den "opfører" sig. Jo mere tid du har brugt på din grund, jo bedre styr har du nemlig på alle de steder, hvor solen er bedst.
Viønsker dig held og lykke med at bygge dit nye sommerhus eller tilbygning til sommerhus. Har I spørgsmål, som I ikke har fået besvaret eller ønsker I råd og vejledning til jeres kommende projekt, så kontakt os for en uforpligtende samtale.
Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.