Bygningsreglementet: Sådan kommer du i mål med byggetilladelsen

July 19, 2023

Hvad er Bygningsreglementet?

Bygningsreglementet er en bekendtgørelse, der præciserer, hvad der kræves i henhold til Byggeloven. Det fastlægger også, hvordan et byggeri skal udføres korrekt i forhold til håndværksmæssige, tekniske og sikkerhedsmæssige aspekter. Bygningsreglementet eller BR23 skal altid følges, medmindre der gives dispensation fra din kommune. Alle ansøgninger om byggetilladelser behandles i henhold til det gældende Bygningsreglement på det pågældende tidspunkt.

Bestemmelserne du kan finde i BR23 og Byggeloven sikrer, at din bolig, sommerhus eller tilbygning bygges på en tilfredsstillende måde med hensyn til parametre som sundhed og sikkerhed. Der er krav til indretning, konstruktion, brandbeskyttelse, indeklima, energiforbrug og installationer.

De områder, der reguleres af Bygningsreglementet, bliver løbende ændret. Specielt disse år, hvor kravet om bæredygtigt byggeri hæves. Kravene til energitab, indeklima, og nye materialer og byggemetoder strammes, og der sker løbende ændringer på området. Dette betyder, at der jævnligt udgives tillæg og en ny udgave af Bygningsreglementet, som erstatter den tidligere. Fx udkom der her i 2023 en ny version.

Bygningsreglementets krav bliver som skrevet løbende opdateret, men det betyder ikke, at dit hus er ulovligt at bo i, hvis boligen kke lever op til de nuværende krav. Medmindre du foretager ombygninger eller gennemgribende renoveringer, skal dit hus overholde det Bygningsreglement, der var gældende på tidspunktet for opførelsen. Men hvis du laver tilbygninger, ombygninger, ændrer brugen af bygningen eller foretager andre væsentlige ændringer, skal du overholde kravene i det aktuelle Bygningsreglement, og din ansøgning om byggetilladelse vil blive behandlet ud fra disse krav.

Er Bygningsreglementet det samme som en lov?

Det nye bygningsreglement fra 2023 er ikke i juridisk forstand en del af loven, men på den anden side har BR23 samme gyldighed som Byggeloven

Hvilke typer bygninger omfatter Bygningsreglementet?

Bygningsreglementet gælder for følgende typer byggeri:

  • Etageboliger
  • Erhvervs- og institutionsbygninger
  • Fritliggende enfamiliehuse
  • Helt eller delvist sammenbyggede enfamiliehuse (dobbelthuse, rækkehuse, kædehuse, gruppehuse osv.)
  • Sommerhuse, kolonihavehuse, husbåde, campinghytter, garager og udhuse

Hvilke typer byggearbejder omfatter Bygningsreglementet?

BR18 omfatter følgende:

  • Opførelse af ny bebyggelse
  • Tilbygning til eksisterende bebyggelse
  • Ombygning og ændringer i eksisterende bebyggelse
  • Nedrivning af bebyggelse

Som bygherre har du ansvaret for at overholde Bygningsreglementet. En byggeteknisk rådgiver, arkitekt, ingeniør eller bygningskonstruktør kan vejlede dig om, hvordan du opfylder kravene i forhold til dit specifikke projekt. Hvis du ønsker at ombygge eller ændre brugen af dit hus og er i tvivl om, hvorvidt det kræver en "væsentlig ændring" og dermed en byggetilladelse, vil Teknisk Forvaltning i din kommune vurdere, om ændringerne konkret kræver en byggetilladelse.

Mindre indvendige renoveringer af et fritliggende enfamiliehus, såsom maling af vægge, udskiftning af gulvbelægning eller andre mindre indvendige moderniseringer, kræver normalt ikke en byggetilladelse.

Hvad er en byggetilladelse?

En ansøgning om byggetilladelse indsendes til og behandles af den kommune, hvor ejendommen er beliggende. Byggeriet må ikke påbegyndes, før der er opnået en byggetilladelse fra kommunen. Byggetilladelsen vil indeholde en række vilkår, som skal opfyldes i forbindelse med byggeriet, og det vil generelt være en betingelse, at det gældende bygningsreglement overholdes. Derudover vil der være krav om, at der indsendes teknisk dokumentation, når byggeriet er færdigt og skal meldes færdigt, før det kan tages i brug. Dette kan byggefirmaet hjælpe dig med. Hvis du ønsker at bygge en garage eller carport, og det samlede areal af sekundære bygninger er under 50 kvadratmeter, skal du normalt ikke søge om byggetilladelse. Dette gælder dog kun, hvis bebyggelsesprocenten og andre regler for grunden overholdes.

I Bygningsreglementet kan du i afsnittet om administrative bestemmelser læse mere uddybende om, hvilke byggerier der kræver en byggetilladelse. Vær opmærksom på, at der for området eller den enkelte grund kan gælde andre bestemmelser, såsom lokalplaner, servitutter eller grundejerforeningens retningslinjer, som kan have betydning, f.eks. skærpede krav til placering og arten af byggeriet eller som på visse måder kan udgøre en hindring for dit byggeprojekt.

Kan du få dispensation fra BR23?

Ja, det kan du godt - det er i nogle tilfælde muligt at få dispensation fra reglerne i bygningsreglementet. Hvis dit kommende projekt ikke opfylder bygningsreglementets krav, har du mulighed for at søge om dispensation hos din pågældende kommune. Kommunen kan give dispensation for krav i bygningsreglementet eller lokalplanen, hvis det vurderes, at dit byggeri alligevel tager de nødvendige hensyn, som bygningsreglementet eller lokalplanen kræver. I visse tilfælde kan en ansøgning om dispensation kræve en nabohøring, hvor kommunen vurderer, om eventuelle indsigelser har betydning for dispensationen. Husk at du aldrig må begynde byggeprocessen før den eventuelle dispensation er blevet givet.

Hvad er konsekvenserne ved ulovlig byggeri?

Ifølge Byggeloven er det kommunalbestyrelsen, der fungerer som bygningsmyndighed og har ansvaret for at sikre overholdelsen af bygningsreglementet. I praksis er det den tekniske forvaltning i kommunen, der håndterer ansøgninger om byggetilladelser, dispensationer og lignende.

Hvis kommunen eller den tekniske forvaltning opdager, at et byggeri ikke er opført i overensstemmelse med bygningsreglementet, anses byggeriet som ulovligt. Kommunen har beføjelse til at kræve, at byggeriet bringes i overensstemmelse med reglerne, og de kan vurdere, om der er mulighed for at lovliggøre byggeriet eller om det skal fjernes og forholdene skal genoprettes som før byggeriet.

Kommunen har ret til at stoppe et byggeri, indtil de nødvendige tilladelser er givet, eller indtil et ulovligt byggeri er bragt i orden. Kommunen har endda mulighed for at tinglyse et påbud om, at en byggesag skal gøres ulovlig, så eventuelle fremtidige købere kan se, at ejendommen ikke er lovlig.

Det er også vigtigt at bemærke, at du kan blive straffet med bøde, hvis du påbegynder et byggeri uden den nødvendige byggetilladelse eller hvis du ikke overholder vilkårene i byggetilladelsen.

Behøver du mere hjælp med byggetilladelsen?

Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til at få byggetilladelse. Vi vejleder gerne om alle former for boligbyggeri og besvarer gerne dine spørgsmål.

Held og lykke med dit kommende projekt.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu