Hvad er et skitseforslag / skitseprojekt i byggeprocessen?

March 12, 2023

Hvad er et skitseforslag / skitseprojekt?

Når man ønsker at bygge nyt hus, lave en tilbygning eller noget helt tredje står man over for en kompleks proces, der kræver omhyggelig planlægning og tålmodighed. Hvert byggeprojekt er unikt, og det gælder både for boligejere, rådgivere som arkitekter og håndværkere. Der er en del aspekter, der skal tages hensyn til, og der kan opstå uventede udfordringer undervejs. Men ved at være godt forberedt, øger man chancerne for succes. I denne artikel kommer vi ind på alt, hvad der er at vide om skitseforslaget og ligeledes hvad du kan bruge dette til.

Det første skridt i processen er at udarbejde et skitseprojekt eller skitseforslag, som det også kaldes. Her spiller arkitekten spiller en vigtig rolle. Efter at have tænkt over behov og ønsker til projektet, kan man involvere en arkitekt i processen. Arkitekten vil udarbejde et skitseprojekt, der tager højde for alle dine krav, behov og ønsker således at du ender med et forslag, der præcist passer til dine behov fremfor et typehus, der mere er designet ud fra generelle behov.

En arkitekt vil typisk anmode om tegninger af ens nuværende hjem og relevante dokumenter for området og huset. Hvis du ikke har tegninger af ens hjem, kan du få vedkommende til at kontakte kommunen for at få adgang til dem. Oftest vil kommunen have en digital database på deres hjemmeside, hvor man kan downloade eksisterende tegninger. Som bygherre kan du have en klar idé om, hvad du ønsker og har brug for, eller du kan have behov for mere vejledning og rådgivning. Der kan være mange forskellige måder at udføre skitseprojektet på, og der kan også være begrænsninger, der gør det umuligt at realisere ens ønsker. Mere om dem senere i artiklen.

Mødet med arkitekten og udarbejdelsen af skitseprojektet er afgørende for at præcisere ens ønsker, krav og muligheder.

Det er i starten af processen meget vigtigt at kommunikere klart og tydeligt med arkitekten om ens ønsker, samtidig med at man er åben for nye ideer og forslag fra arkitekten. På den måde kan man sammen skabe et skitseforslag, der opfylder ens behov og ønsker.

Hvad skal et skitseforslag indeholde?

En skitseforslag / skitseprojekt er en essentiel del af byggeprocessen og har til formål at give både bygherre og arkitekt et godt overblik over projektet, både hvad angår dets udseende og omfang. Derfor består en typisk skitse normalt af en række elementer såsom tidsplan, plan- og snittegninger, et relativt groft prismæssigt overslag og forslag til materialer.

Tegninger spiller selvfølgelig en vigtig rolle i skitseforslaget, idet de giver en visuel repræsentation af, hvordan tilbygningen eller huset vil tage sig ud, når byggeriet er afsluttet. Det er derfor vigtigt, at arkitekten har lavet tegningerne præcise og kommunikative, så man kan få et godt indtryk af det endelige resultat.

Et økonomisk overslag er også en vigtig del af skitseforslaget, da det giver både arkitekten og bygherren et fælles udgangspunkt at arbejde ud fra. I denne tidlige fase vil overslaget dog være i den løsere ende. Men dette giver arkitekten en økonomisk ramme, som vedkommende kan arbejde inden for, mens du som bygherre kan få en ide om, hvad det samlede byggeri cirka vil koste. Det er dog vigtigt at huske, at skitseforslaget her stadig er på et tidligt stadie, og det er derfor normalt at forvente en afvigelse på op til 20 procent i forhold til det endelige prisskøn.

Udover selve byggeriets omkostninger er det også vigtigt at overveje, om der skal gøres ændringer eller ombygninger i forhold til den eventuelle eksisterende bolig. For eksempel kræver en tilbygning ofte, at det eksisterende hus også skal bygges om, og en ny 1. sal vil typisk kræve en renovering af hele huset - inklusiv pudsning, maling eller udskiftning af vinduer - som også skal tages med i det samlede budget.

En relativ tidsplan er også en nødvendig del af skitseforslaget, da det giver en ide om, hvor lang tid byggeriet vil tage, og hvilke faser der vil være involveret. Det er normalt at forvente ventetid, når myndighedsprojektet skal godkendes af kommunen, eller når der skal indhentes tilbud og laves aftaler med håndværkere.

Endelig vil skitseforslaget også indeholde forslag til materialer og farver, der skal bruges i byggeriet. Det er selvfølglig her vigtigt at vælge de rigtige materialer og farver, så det endelige resultat bliver både funktionelt og æstetisk tilfredsstillende.

Tegnes skitseforslaget digitalt?

Der er betydelige forskelle i, hvordan arkitekter arbejder og udtrykker sig. Ved skitseforslaget tegner vedkommende din tilbygning eller nye hus på en måde, som han eller hun føler passer bedst til projektet og måske også efter vedkommendes personlige stil. Dette fører til en bred variation i skitseforslagene, da én arkitekt(firma) laver løse håndtegninger, mens en anden måske bruger en lineal og den tredje tegner det hele op på computer fra day one.

Denne forskelligartede tilgang gør det en smule vanskeligt at sammenligne skitseforslag fra forskellige arkitekter, og det kan være svært at identificere, hvem der har investeret mest tid i projektet. Ofte opstår de bedste ideer dog i arbejdsprocessen, før skitseforslaget egentlig tegnes. Dette kan være en tidskrævende proces, som er svær at afsløre i den færdige skitse.

Hos Arkitektegnet. arbejder vi således, at vi ved det første møde tegner i hånden sammen med dig.

Efter dette flytter vi dog hurtigt over på computer, hvor vi udelukkende tegner dit hus eller tilbygning med (nogenlunde) målfaste tegninger. Dette gør det lettere ligeledes at holde styr på grunden og omgivelserne. Alt afhængigt af dit projekt tegner vi henholdvis i både 2D og 3D i denne tidlige fase af skitseforslaget. Ligger tilbygningen eller huset på en grund med meget fald er 3D at foretrække. Det samme gør sig gældende, hvis husets geometri fra start har en kompleksitet, der er mere "vanskelig" end normalt. Det endelige skitseforslag / skitseprojekt afleveres altid i form af computergenerede tegninger. Både 2D og 3D.

Hvad kan du bruge et skitseforslag til?

En præsentation af et byggeprojekt i form af et skitseforslag / skitseprojekt med 2D og 3D-tegninger, overslag og tidsplan kan give dig en god idé til hvordan det færdige resultat vil se ud, hvad det omtrent kommer til koste og hvor lang tid det vil tage dig at bygge. På den måde kan du vurdere, om projektet lever op til dine forventninger, inden du beslutter dig for at gå i gang med at få lavet myndighedsprojekt (som anvendes til byggetilladelse) og hovedprojekt (som anvendes til at bygge tilbygningen eller huset).

Det er dog vigtigt at bemærke, at et skitseforslag næsten aldrig er tilstrækkeligt til myndighedsbehandling. Det vil sige, at kommunen typisk kræver mere detaljerede oplysninger og dokumentation, før de kan godkende byggeriet. Kommunen skal nemlig kunne vurdere emner såsom byggeprocent, afstand til skel, højdegrænser mm. Men et skitseforslag eller skitseprojekt kan være en god måde at få en forhåndsgodkendelse hos kommunen på. På den måde kan du allerede på skitseniveau få en idé om eventuelle udfordringer og forhindringer i projektet.

Når du har udarbejdet et skitseprojekt /skitseforslag og et økonomisk overslag, kan du tage det med til banken. Her kan du få hjælp til at opstille et samlet budget for byggeriet og finde ud af, hvordan det kan finansieres. Du kan også få tilsagn om et lån og få en idé om de omkostninger, der er forbundet med byggeriet.

I sidste ende kan et skitseforslag være en god måde at få en fornemmelse af, om dit byggeprojekt er realistisk og økonomisk bæredygtigt, inden du beslutter dig for at investere tid og penge i det. Ligeledes kan du også tage dit skitseforslag med hen til entreprenører og derigennem få et overslag på hvad din nye tilbygning eller hus cirka vil koste for dem at udføre.

Hvad koster et skitseprojekt?

At give et generelt eller præcist svar på omkostningerne ved et skitseforslag / skitseprojekt er udfordrende, fordi det afhænger af mange forskellige faktorer. Først og fremmest afhænger det af byggeprojektets omfang. Snakker vi en mindre tilbygning, et anneks, eller skal du indrette en bolig til helårsbeboelse? Også kompleksiteten af ​​byggeprojektet spiller en stor rolle. Hvis det er et standardprodukt, såsom en tilbygning eller udvidelse til et eksisterende hjem, er materialerne, strukturen og formen forudspecificeret, og prisen er normalt lavere.

hvor lang tid tager det at producere et skitseforslag? Som udgangspunkt vil det tage fra et par uger og op til en måned alt afhængigt af om der skal tegnes en lille arkitekttegnet tilbygning eller vi snakker et stort hus. Nogle gange er byggeprojektet en næsten selvforklarende opgave, som fx en tilbygning. Speciet hvis der skal tegnes en tilbygning til et parcelhus. Andre gange kan arkitekten i samarbejde med dig vende mange idéer og der kan være meget "frem og tilbage", så flere tegninger og skitser er nødvendige, inden den endelige udformning af huset er klar.

Det er vigtigt at bemærke, at nogle arkitekter - og særligt større tegnestuer - har specialiseret sig i andre fagområder, der ikke inkluderer tilbygninger, annekser eller generelt boliger til private. Derfor kan det være vanskeligt at få et tilbud på sådan en opgave fra dem. Typisk er det mindre tegnestuer, der har enfamiliehuse som deres arbejdsområde, og her vil prisen på et skitseprojekt typisk ligge på mellem 10.000 kr. og 25.000 kr.

Eksempel på skitseforslag

Arkitekttegnet skitseforslag til den bedste pris

Vi oplever ofte, at fornævnte pris på op til 25.000 kr. ofte inkluderer et skitseforslag med op til tre varianter eller valgmuligheder. Hos Arkitektegnet. har vi valgt en billigere og bedre model. For har du brug for 3 middelmådige løsninger, når du kan få én god løsning i stedet? For at gøre det så simpelt for dig som muligt, tilbyder vi én samlet pakke på et skitseforslag, som koster 7.000 kr. Kort og godt. Skitseforslaget indeholder typisk følgende tegninger: situationsplan, snittegninger, plantegning, facacetegninger og 3D-visualisering. Vi tilbyder derfor et kvalitetsprodukt til en langt billigere pris end resten af branchen samtidig med at du har mulighed for at komme med flere rettelser gennem hele processen, således at du forhåbentlig ender op med præcist dét hus, du har i tankerne.

Så gør du med tanker om at få lavet et skitseforslag / skitseprojekt, så kontakt os i dag til et uforpligtende møde. Held og lykke med dit projekt.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu