Guide: Alt hvad du skal vide om at bygge en tilbygning i træ

March 9, 2023

Arkitekttegnede tilbygninger i træ er næsten altid en god idé. Træ er et alsidigt materiale, der kan tilpasses forskellige stilarter og æstetikker sådan at det kommer til at pase til dit eksisterende hus. I denne artikel vil vi prøve at se lidt nærmere på fordelene ved at lave tilbygninger i træ. Vi kommer også til tage et blik på mulige forskellige træsorter, der er gode at bygge med samt eksempler på tilbygninger i træ og hvad det cirka koster at bygge en tilbygning i træ.

Hvorfor bygge en tilbygning i træ?

Træ er et dejligt miljøvenligt materiale, der som udgangspunkt er bæredygtigt og genanvendeligt. Træ kan også hjælpe med at reducere byggeriets klimaaftryk og så er der også den naturlige skønhed og varme træet kan give til dit hjem.

Forskellige træsorter til tilbygninger i træ

Når du skal til at bygge en arkitekttegnet tilbygning i træ, er det selvfølgelig vigtigt at vælge den rigtige træsort til dit projekt. Nogle af de mest populære træsorter, der anvendes til tilbygninger:

  • Ceder: Cedertræ er en populær træsort til tilbygninger på grund af dens naturlige skønhed og holdbarhed. Den har en naturlig olieret finish, der er en god beskytter mod råd og skadedyr.
  • Lærk: Lærketræ er en meget holdbar træsort, der er velegnet til udendørs byggeri og dermed facader. Det har en naturlig modstandsdygtighed over for skadedyr og råd og så har det en smuk og varm farve.
  • Fyr: Fyrretræ er den billige men dog holdbare løsning. Den har en lys farve og kan behandles med en finish for at beskytte mod vejrforhold. Du kan også bruge ubehandlet fyr til facaden for så at skifte den ud når tiden igen er til det.

Hvad koster det at bygge en tilbygning i træ?

Det er en virkelig god idé at begynde med at undersøge, hvad træet du skal bruge koster, da dette bliver den absolut største udgiftspost for projektet. Selve prisen varierer afhængigt af en række faktorer såsom kvalitet, dimensioner, og hvor i landet du køber træet.

Træ kan du købe hos byggemarkeder, tømmerhandlere og online forhandlere. Det er selvfølgelig vigtigt at undersøge priserne fra så mange forskellige forhandlere som muligt, da de da kan variere meget. En anden idé kan være at købe brugt træ eller genbrugstræ, da du muligvis her kan spare nogle penge ift. nyttræ.

Udover omkostningerne til selve materialet er der også nogle andre udgifter, som du skal tages højde for:

  • Fundament: Tilbygninger skal normalt have et solidt fundament, som kan være en stor udgiftpost afhængigt af jordbunden og den ønskede størrelse af tilbygningen. Overvej her om et punktfundament kunne være en idé for at spare penge til betonen.
  • Håndværkere: Det at opføre en arkitekttegnet tilbygning i træ kræver typisk hjælp fra en hær af forskellige håndværkere, som fx tømrere, VVS-installatører og elektrikere. Omkostningerne ved håndværkere afhænger af deres timepris og omfanget af arbejdet. Generelt set vil timepriserne for håndværkere i Danmark ligge mellem 500 kr. og 1000 kr. pr. time. Det er en god idé at undersøge håndværkernes erfaring og referencer for at sikre, at du får en kvalitetsløsning.
  • Byggetilladelser: Før du kan bygge en din tilbygning, skal du selvfølgelig have grønt lys fra din kommune. Der kan være gebyrer forbundet med at ansøge om disse tilladelser. Det varierer fra kommune til kommune.
  • Materialer: Udover selve træet vil der være andre materialer, der skal købes til byggeriet, herunder isolering, vinduer, døre og tagmaterialer. Overvej igen om nogle af disse poster kan være af genbrugsmaterialer som fx. isolering, hvor du så her, udover at spare væsentligt på en udgiftspost, er med til at bygge en grønnere tilbygning, som samfundet og sikkert også dine naboer til takke dig for.

At opføre sin egen tilbygning er en dyr investering, men der er flere måder, du kan spare penge på:

  • Gør-det-selv: Hvis du har nogle færdigheder og erfaring med byggeri, kan du overveje at gøre noget af arbejdet selv.
  • Køb brugt træ: Som nævnt tidligere kan brugt træ være en billigere løsning end nyt træ. Du kan finde brugt træ hos genbrugsbutikker eller online markedspladser.
  • Planlæg omhyggeligt: Ved at planlægge dit byggeprojekt omhyggeligt og samtidig have en klar idé om, hvad du vil have, kan du som oftest undgå de værste unødvendige udgifter og overraskelser.
  • Undersøg forhandlere: Undersøg priserne grundigt fra flere forskellige forhandlere for at finde den bedste løsning.

Hvor lang tid tager det at bygge en tilbygning i træ?

Det er generelt svært at give en generel tidsramme for at bygge en tilbygning i, da det jo afhænger af en del. Dog kan du nok forvente, at det vil tage minimum et par måneder at bygge en standard størrelse tilbygning på omkring 30 kvadratmeter. Dette inkluderer så tid til at planlægge, få arkitekten til at lave tegninger, få tilladelser, købe materialer, opføre fundamentet og trækonstruktionen, installere elektricitet og VVS og måske afslutte med maling.

Det er også vigtigt at tage højde for eventuelle forsinkelser, der kan opstå under byggeriet, som fx dårligt vejr eller problemer med materialer eller håndværkere. Lige nu i 2023 kan der være store forsinkelser på materialer, så sørg for at have en relativ stor buffer på hvert punkt, så du har fleksibilitet til at håndtere uventede udfordringer. Kan du på nogen måde selv fremskynde byggeprocessen?

  • Planlæg omhyggeligt: Jo mere omhyggeligt du planlægger projektet desto mere tid kan du spare. Lav en nøje-detaljeret tidsplan og sørg for at have alt materiale og udstyr på plads før håndværkerne ankommer.
  • Overvej prefab-løsninger: Præfabrikerede træelementer kan i den grad fremskynde byggeriet, da de er lavet i stor skala på fabrikken, så det skal blot sættes sammen på byggepladsen. Tal med din arkitekt / entreprenør for mulighedern.
  • Hyr et pålideligt byggefirma: Sørg for at vælge en pålidelig og erfaren entreprenør med et godt ry.
  • Sæt dig ind i byggereglementet og lovgivningen: Hvis du har lavet lidt benarbejde inden start kan du undgå de værste fejl og unødvendige udgifter. Sørg også for at indhente de nødvendige tilladelser og overholde alle byggeregler. Efter endt byggeri skal entreprenøren indsende dokumenter til kommunen som påviser, at din tilbygning ligner den på tegningerne.

Hvornår er det bedst at bygge en tilbygning i træ?

Vejrforholdene spiller en stor rolle i byggeprocessen, når vi snakker om træbygninger. Det er vigtigt at undgå byggeri i regnvejr eller dårligt vejr, da det kan påvirke kvaliteten af arbejdet og måske endda forsinke byggeprocessen. Det er derfor bedst og mest behageligt at bygge om foråret eller sommeren, hvor der er mere stabile vejrforhold og mere dagslys til at arbejde i.

At bygge om sommeren kan være et dejligt familieprojekt, hvorimod vinterprojekter i nogle tilfælde kan være knap så morsomme, hvis vejret er dårligt i længere perioder.

Det kan også være en god idé at tage højde for familiens tidsplan, når du beslutter, hvornår du skal have lavet din tilbygning. Det er vigtigt at vælge en periode eller tid på året, hvor der ikke er for mange andre ting såsom ferier, børns skole- eller sportsaktiviteter eller din vens 3 uger lange bryllup på Hawaii.

Noget andet, du skal tage højde for er tilgængeligheden af materialer. Nogle træarter og typer af materialer kan være mere tilgængelige på visse tidspunkter af året, og priserne kan variere afhængigt af efterspørgslen. Derfor kan det være en god idé at planlægge dit byggeri på et tidspunkt, hvor du kan få de materialer, du ønsker - til en god pris. Rådfør dig her gerne med en entreprenør.

Tilbygning: Hvordan hyrer man en arkitekt?

At få en arkitekt ind over dit byggeprojekt kan være en smart beslutning. Men hvordan finder du den rigtige arkitekt og hvordan forløber processen med at arbejde sammen med dem? Først og fremmest er det vigtigt at finde en arkitekt, der passer til dine behov. Lav en grundig research af arkitekter, der specialiserer sig i det specifikke område eller stil, som du er ude efter. Du kan også overveje at få anbefalinger fra bekendte, der tidligere har arbejdet med en arkitekt og fået lavet en byggeri, der flugter nogenlunde man det, du er ude efter. Når du har fundet en potentiel arkitekt, er det vigtigt at mødes personligt for at diskutere dit projekt. Mødet kan hjælpe dig med at afgøre, om arkitekten har den rigtige tilgang, som flugter med dine behov. De fleste arkitekter tilbyder et gratis møde, hvor I kan se hinanden an. Det er vigtigt, at komme rigtigt fra start - både på det personlige og det faglige plan.

Efter det første møde vil arkitekten starte med at tegne det overordnede koncept for din tilbygning, som oftest vil være skitser, 2D-tegninger og 3D-modeller. Det er vigtigt her i starten at samarbejde med din arkitekt og give feedback om, hvad der fungerer og hvad der ikke gør. Sørg også for at give arkitekten så mange informationer om dine ønsker som muligt. Her kan et moodboard være en ret god måde til at få vedkommende til at forstå, hvad det er for et arkitektonisk udtryk, du leder efter. Når det overordnede designkoncept er "fastlagt", vil arkitekten begynde at udvikle projektet en smule mere detaljerende og med konkrete mål. Efter at have udviklet arkitekttegninger / skitseforslag eller myndighedsprojekt vil arkitekten hjælpe med at ansøge om tilladelse ved kommunen til at kunne bygge.

Skal vi hjælpe dig med din tilbygning?

Overvejer du, at få lavet et skitseforslag eller blot at få en arkitekt til at tegne de indledende skitser til din kommende tilbygning, så kontakt os gerne for vejledning og en uforpligtende samtale.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu