Bæredygtighed er et stadig vigtigere emne inden for ejendoms- og byggebranchen. Vi kommer i fremtiden til at bygge væsentligt mere bæredygtigt end vi gør i dag anno 2023. Mange ejendomsejere eller kommende ejere, der planlægger at bygge alt fra sommerhus til tilbygning, er interesseret i, hvordan de kan skabe et bæredygtigt hjem. Udover bæredygtig strøm- og vandforsyning er det også vigtigt at overveje bæredygtige alternativer til byggematerialer. I den følgende artikel kan du læse om nogle eksempler på bæredygtige alternativer til de gængse isoleringsmaterialer, som vi efter min mening burde begynde at udfase.
Den fremskridende klimaforandring gør det nødvendigt at tænke anderledes og søge mere bæredygtige alternativer i mange områder. Også inden for byggeri bliver der i stigende grad søgt efter alternativer til traditionelle byggematerialer og -metoder for at skåne energi og ressourcer og mindske belastningen på miljøet.
Udover materialernes bæredygtighed kan der også fokuseres på deres bæredygtige oprindelse og økologiske forarbejdning for at gøre byggeprocessen endnu mere miljøvenlig. Hvis der vælges materialer fra lokalområdet, kan transportafstande forkortes og emissioner minimeres. Generelt fokuseres der på hele byggeprocessen fra råstofudvinding til nedrivning af bygningen i bæredygtigt byggeri.
Vurderingen af bygningers bæredygtighed kan opdeles i tre forskellige kategorier:
Økonomisk Her indgår alle omkostninger til anskaffelse, opførelse og eventuelle efterfølgende omkostninger. Efterfølgende omkostninger kan hurtigt stige, da de omfatter driftsomkostninger, vedligeholdelsesomkostninger og omkostninger til nedrivning af en bygning.
Økologisk Fra et økologisk perspektiv er det vigtigt at vurdere, hvor ressourcebesparende og optimeret udvindingen og anvendelsen af byggematerialer, energikilder og vand er, og i hvilket omfang miljøbelastningen kan reduceres.
Sociokulturelt Udover bygningens æstetik og beboelseskvalitet vurderes også aspekter som sundhed og tilgængelighed.
En god isolering af ens hjem er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig ejendom. Den korrekte isolering medfører mindre energiforbrug til at regulere temperaturen i ejendommen, hvilket igen betyder lavere energiomkostninger.
De mest almindelige isoleringsmaterialer inkluderer mineraluld, såsom glas- eller stenuld, polystyrenplader og hårdt skum. Hvert af disse materialer har gode isoleringsegenskaber, men nogle af dem kan være mindre gunstige med hensyn til sundhed eller bæredygtighed.
Tidligere blev mange produkter af mineraluld mistænkt for at være kræftfremkaldende. Nu er der imidlertid kommet et kvalitetsmærke, der identificerer de nyere produkter, som ikke udgør nogen kræftrisiko.
Polystyrenplader og hårdt skum er fremstillet af oliebaserede råmaterialer. Udover indvindingen af råmaterialerne har også deres forarbejdning en negativ indvirkning på miljøet, da der bruges meget energi og toksiske stoffer i produktionen af disse produkter.
Udover de mere almindelige isoleringsmaterialer findes der i dag mange økologiske isoleringsmaterialer. Disse omfatter blandt andet:
Træuld og træfibre
Kork
Hamp
Rør
Grus
Fåreuld
De karakteristiske træk ved økologiske isoleringsmaterialer er, at de er lavet af bæredygtige råmaterialer, kan genanvendes og kan indhentes fra lokale kilder. For at være genanvendelige må byggematerialerne ikke være behandlet med kemiske midler. Bæredygtige materialer bidrager til en positiv økologisk balance samt til et sundt indeklima og en god sundhed i boligen.
Jeg ønsker dig al muligt held og lykke med dit næste isoleringsprojekt. Står du overfor at skulle isolere din kommende tilbygning, anneks eller hus, så kontakt os gerne for vejledning og en uforpligtende samtale.
Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.