Træ som bæredygtigt materiale ved boligbyggeri

November 18, 2022

Skal du igang med at renovere dit hjem og vil du finde bæredygtige alternativer til beton eller kemiske materialer? I denne artikel kan du lære mere om træ som et alternativ til de gængse byggematerialer som beton og stål. Det er af mange årsager fordelagtigt at bruge bæredygtige materialer i byggeriet af dit hjem eller din bolig, både ud fra et økonomisk synspunkt og ud fra menneskers og klodens velfærd. Lad os komme ind på valget af træ som byggemateriale.

Træ som byggemateriale

Træ har gennem tiden været et af de mest brugte byggematerialer til både boligbyggeri og andet arkitektur. Også i Danmark. Dog skal vi holde os for øje, at den manglende tradition for at bygge i træ kan kædes sammen med den manglende mangel på træ. Fx blev det i slutningen af 1700-tallet ulovligt at opføre massive træhuse grundet materialemangel, hvilket gjorde bindingsværkshuse populære. Globalt set kan man sige, at selvom brugen af stål, beton eller jern har bragt betydelige fremskridt til byggeriet, har træ aldrig helt mistet sin popularitet. Faktisk vil antallet af træbygninger rundt om i verden overraske de fleste. Vidste du, at lande som Japan, Skotland eller USA er førende inden for træbyggeri? Og i lande som Sverige, Østrig og Schweiz er boligbyggeri i både større og mindre skala tit og ofte udført som trækonstruktion. I Danmark står vi overfor en ny epoke af træbyggeri, hvor alle større byggerier fra 2023 skal informere om dets CO2-udledning gennem dets materialer. Denne udvikling vil tage til de kommende år, hvor vi grundet lempeligere regler for træbyggeri vil se flere og større træhuse blive bygget. Deriblandt både arkitekttegnede huse og større etagebyggerier.

I Danmark står vi overfor en ny epoke af træbyggeri, hvor alle større byggerier fra 2023 skal informere om dets CO2-udledning gennem dets materialer.

Træ bruges globalt set meget i større byggeri, såvel som i boligindretning. I Danmark er træbyggerier dog oftest set i den mindre skala såsom familiehuse. Dette er dog ved at ændres grundet øget efterspørgsel på både boliger og større arkitektur bygget i bæredygtige materialer. Det skal dog ikke glemmes, at det pågældende træ også skal indsamles bæredygtigt og om muligt genbruges efter endt levetid. Træ kan både bruges til bygningskonstruktion, til vægge, gulve og tag, men også til beklædning, gesimser, gulve og finish.

Ud over at være bæredygtigt og let genbrugeligt er træ et fremragende materiale til varmeisolering og støjbeskyttelse. Det giver også god fleksibilitet i designfasen og dertilhørende nogenlunde lave omkostninger. Træ er også et godt brandhæmmende materiale og endeligt forbedrer det boligens indeklima ved at moderere luftfugtigheden til et tilpas leje.

Miljømæssige fordele ved træbyggeri

Træ er det eneste genanvendelige byggemateriale der reelt findes. Hvis den pågældende skov drives bæredygtigt, kan træerne samtidig være en fornybar ressource. Derudover kræver træ også mindre energi for at blive forarbejdet. Træ optager igennem dets levetid store mængder CO2, og det genererer lavere drivhusgasmændger end andre materialer. Fx genererer et ton træ 33 kg nettoudledning, sammenlignet med 264 kg for cement og 694 kg for stål. Træ bidrager samtidig til energieffektiviteten på grund af dets evne til at lede varme, hvilket gør det til et bedre isoleringsmateriale end mange andre materialer. Faktisk er det 400 gange bedre end stål og 15 gange bedre end beton. Kort sagt, forarbejdet træbyggeri tilføjer ikke kun værdi ved at fungere som en god opbevarer af CO2, men reducerer også betydeligt udledninger forbundet med den industrielle byggeproces.

Konstruktionsmæssige fordele ved træbyggeri

I Danmark isolerer vi vores huse med isoleringsmateriale, men træ uden anden isolering er i stand til at isolere varmen op til seks gange mere end mursten, 15 gange mere end beton og 400 gange mere end stål. Konstruktionstræ i store tykkelser har en høj modstandsdygtighed over for brand (som bygningsreglementet i Danmark ikke pt. tilgodeser) og tager længere tid om at kollapse end stålkonstruktioner. Ligeledes er der også fordele ved byggehastighed, hvor muligheden for at arbejde på tørre byggepladser øger byggehastigheden og sænker omkostningerne ift. ændre konstruktionsmaterialer.

Træbyggeri i Danmark

I Danmark er der de seneste år bygget flere og flere træhuse, arkitekttegnede huse og større boligbyggerier i træ. I 2021 blev der brugt 1,7 millioner m3 træ til dansk træbyggeri, hvilket er 20 procent mere sammenlignet med året før. I forhold den samlede mængde træ i dansk boligbyggeri kan man ligeledes se en fremgang, hvor man er gået fra en samlet andel fra 8 til 9 procent på et år. Desværre må man nok indrømme, at denne fremgang mere er et udtryk for en vækst af boligbyggerier og måske mindre et tegn på at den danske byggebranche er gået over til at vælge træ som byggemateriale. Som vi var inde på tidligere stilles der fra 2023 nye krav til bæredygtigheden ved boligbyggeri. Her i 2023 vil kravet til bygninger over 1000 m2 være max 12 kg CO2 /m2 om året. Dette krav vil gradvist de kommende 3-5 år blive strammet således at vi højst sandsynligt vil se ændringer med fx flere arkitekttegnede boliger i træ og andre former for træhuse udført i konstruktionstræ. Samtidig vil vi i fremtiden se lempeligere krav ift. brandregulering, som på nuværende tidspunkt tilgodeser boligbyggeri af beton, hvor træbyggerier endnu ikke kan være med på lige vilkår.

Byg et godt træhus

Går I med overvejelser om at få bygget et arkitekttegnet hus i træ eller måske få lavet jeres nye tilbygning eller sommerhus i træ? Måske har I planer om et træ-anneks eller træ-fritidshus? Kontakt os gerne og vi tager et gratis møde med jer, hvor vi gennemgår mulighederne for jeres nye hus. Vi kan hjælpe jer med de første tegninger på baggrund af jeres idéer og ønsker, vi udarbejder det første skitseforslag og vi kan lave et helt myndighedsprojekt, som I kan bruge til at opnå byggetilladelse. Vi hjælper jer med at få styr på byggeregler for træbyggerier og granske lokalplanen for jeres område således at jeres bolig lever op til gældende standarder. Kort sagt kan vi hjælpe jer godt på vej med drømmen om et nyt godt træhus.

Skal du bygge et træhus eller tilbygning i træ?

Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til dit kommende byggeprojekt. Vi vejleder gerne om alle former for træbyggeri og besvarer gerne dine spørgsmål.

Held og lykke med dit kommende projekt.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu