Guide til Planlægning af Udestue: Typer, Materialer og Tips

July 16, 2023

At kunne nyde udsigten til en smukt anlagt have og være tæt på naturen selv på kolde dage er muligt med en udestue. I følgende artikel kan du læse om, hvad du skal overveje ved planlægningen af en udestue, og hvilke forskellige typer af udestuer der findes.

Hvilke typer udestuer findes der?

Først og fremmest skelner man mellem udestuer, der er integreret som en udvidelse af boligen, og udestuer, der udgør en selvstændig bygning. Altså en tilbygning. Derudover skelnes der mellem en kold udestue og en varm udestue.

Den kolde udestue opvarmes ikke eller kun i begrænset omfang og er kun delvist anvendelig som opholdsrum på kolde dage. Den bruges primært til overvintring af planter, som en overdækning af terrassen eller som en forbindelse mellem bygninger. Den kolde udestue kan også anvendes som opbevaringssted for redskaber. På grund af manglende opvarmning er denne type udestue billigere og lettere at opføre.

Den varme udestue betragtes som en udvidelse af boligområdet og kaldes derfor ofte "boligudestue". Den kan opvarmes og har normalt en konstant rumtemperatur på mindst 19°. Sammenlignet med den kolde udestue udgør opbygning og drift af en varm udestue en større investering. Til gengæld kan den bruges som boligareal året rundt.

Hvilke materialer skal udestuen laves af?

Når man ser på forskellige udestuer, bliver det klart, at glas er det primære materiale. Men der er forskellige valgmuligheder, når det kommer til rammerne omkring glasset. Valget kan falde på trærammer, aluminiumsrammer eller plastikrammer. Afhængigt af det anvendte materiale varierer kravene til vedligeholdelse samt prisen.

Mens træ er økologisk, skaber en hyggelig atmosfære og isolerer godt i udestuen, kræver træ også en del pleje. Træet bliver hurtigt påvirket af vejrforholdene og kræver hyppige beskyttende lakbehandlinger. Derudover skal trækonstruktionen være mere massiv end f.eks. en aluminiumskonstruktion for at opnå samme stabilitet.

Udestuer med aluminiumsrammer kan derfor konstrueres en smule mere elegant med større glasflader. I modsætning til træ kræver aluminium ikke en beskyttende lakbehandling, da materialet ikke påvirkes af vejret. Dog bør der anvendes en god isolering for at modvirke varmetab i udestuer med aluminiumsrammer.

Planlægning af udestuen

Når du har besluttet dig for en af de to typer vinterhaver og materialet, er det tid til de næste planlægningsfaser. Derudover skal du også nogenlunde have på plads, hvor stor din udestue skal være.

Hvis udestuen er planlagt som en tilbygning til din ejendom, er det nødvendigt at få en byggetilladelse. Uanset om udestuen eller vinterhaven er opvarmet skal du indsende en byggeansøgning og først når du har fået en byggetilladelse fra kommunen, kan du gå igang med byggeriet. En udestue indgår uanset om den er varm eller kold i udregningen af grunden bebyggelsesprocent. Det vil sige, at du skal sikre dig, at bebyggelsesprocenten ikke overskrider de sædvanlige 30 procent i villakvarterer og 15 procent i sommerhusområder.

Behov for hjælp til dit projekt?

Har du brug for professionel hjælp til dit næste byggeprojekt? Hos os står vi klar til at vejlede og rådgive dig. Uanset om du drømmer om en tilbygning, et nyt hus eller har behov for mindre designhjælp, kan vi hjælpe dig med at skabe dit ideelle hjem. Kontakt os for en uforpligtende samtale, og lad os sammen omsætte dine visioner til virkelighed.

God fornøjelse med dit kommende byggeprojekt!

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu