Sommeren er over os, og med glæden over den varmere årstid kommer måske også ønsket om en træterrasse. For at skabe en afslappende oase fra den travle hverdag egner træ sig godt, da det udstråler naturlighed og hygge og kan forvandle terrassen til et "udendørs opholdsrum". Hvis man har lidt håndværksmæssige færdigheder, kan man endda selv bygge en træterrasse. Har du fået bygget et anneks, kan en ny træterrasse være et oplagt bindeled mellem de to huse. Her kan du læse om fordelene og ulemperne ved en træterrasse og få nogle tips til planlægning og konstruktion.
Først og fremmest er det den naturlige og hyggelige udstråling, der begejstrer. Men også følelsen af træ er behagelig, og det har normalt en behagelig temperatur, selv når det er varmt. Træ passer til alle slags stilarter og skaber en perfekt forbindelse mellem både hus, tilbygning, anneks og have med sin hjemlige udtrykskraft. Ved hjælp af passende underkonstruktioner kan træterrasser udligne højdeforskelle mellem haven og huset eller skabe interessante designmuligheder ved hjælp af et podium-lignende layout. Vedligeholdelsesomkostningerne er begrænsede, i det mindste når den naturlige gråning tillades.
Ved konstruktionen af en træterrasse er det nødvendigt med en underkonstruktion, så der kan cirkulere luft. Træet bevæger sig, og da det er udsat for skiftende vejrforhold udendørs, kan der forekomme ændringer i dimensionerne som følge af fugtighed og tørhed. Disse ændringer bør tages i betragtning under monteringen ved at sikre tilstrækkelig afstand mellem brædderne. Afhængigt af træarten kan terrassebrædder også begynde at spalte efter nogen tid, så vær forsigtig, når du går barfodet! Hvis den naturlige grå farvning ikke ønskes, skal træterrassen behandles mindst én gang om året. Træterrasser kan også være meget glatte efter kraftig regn, især om vinteren.
En nøjagtig tegning er absolut anbefalelsesværdig! Hvis der foreligger en grundplan for huset, er det endnu bedre. Så kan man bruge transparentpapir til at tegne den planlagte terrasse. Hvis det tilsvarende område også afgrænses udenfor, får man et godt indtryk af terrassens størrelse og placering. Også retningen af brædderne og en eventuel hældning bør overvejes. Hvis brædderne har ribber, bør hældningen planlægges i længderetningen, så regnvandet ikke samler sig i rillerne. Hvis der planlægges en hældning, må den ikke løbe mod huset, da det ville medføre fugt på væggen eller terrassedøren. Normalt er en hældning på 0,5 til 1% tilstrækkelig - det svarer til en højdeforskel på 5 til 10 mm pr. meter. Større hældninger giver ikke væsentligt bedre resultat, men de bliver allerede tydeligt synlige.
Træ, der anvendes i haven, skal være vejrbestandigt og modstandsdygtigt over for UV-stråler, da det ellers vil rådne inden for få år. Her bør man vælge hjemmehørende eller europæiske træarter som f.eks. lærk, douglasgran eller robinie, da tropiske træsorter, selvom de er meget holdbare, er forbundet med skovrydning i de tropiske skove og lange transportafstande fra oprindelseslandene. Hvis du alligevel beslutter dig for tropisk træ, bør det mindst være FSC-certificeret. Hjemlige træsorter som fyrretræ eller bøg kan også være velegnede til terrassebrædder, hvis de behandles forskelligt med varme eller voks for at gøre dem mere holdbare. Disse metoder er mere miljøvenlige end konventionel trykimprægnering. Det er bedst at kigge rundt i specialforretninger og få oplysninger om fordele og ulemper ved de mulige træarter.
Ingen træterrasse kan undvære en passende underkonstruktion. Den bærer ikke kun vægten, men påvirker også levetiden for træplankerne. Der er forskellige byggemetoder, fra en simpel betonunderkonstruktion til punktfundamenter med bjælkebærere. Løst liggende bjælkebærere har den fordel, at træet kan arbejde. Hele terrasseområdet skal graves ud, og muldjorden skal erstattes med et 10-15 cm tykt lag fyldsand. Når fundamentet og sokkelstenene er placeret, anbefales det at påføre et lag af grus. Dette sikrer hurtigere dræning af regnvand og forhindrer for høj luftfugtighed. Derved forlænges terrassens levetid, og du kan nyde den i lang tid!
Held og lykke med dit næste byggeprojekt.
Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.