Både beton- og trækonstruktioner har deres trofaste tilhængere, og det er der gode grunde til: Den måde at bygge huse på har en lang historie bag sig og betragtes som det 20. århundredes byggemateriale, fordi det kan opfylde mange æstetiske, statiske og bygningsfysiske krav på bedste vis. Og det er selvfølgelig både i større og mindre byggerier. Det betragtes som holdbart og værdibestandigt og har derfor haft en væsentlig indflydelse på udseendet af vores byer.
Men træbyggeri i både bolig- og erhvervsbyggeri bliver også stadig mere populært i Danmark. Vi er desværre ikke så langt fremme som vores nabolande. I Tyrol i Sydtyskland bygges nu 15 procent af alle nye bygninger som træhuse. Dette skyldes sandsynligvis en øget økologisk bevidsthed, da træ har et godt ry som et alsidigt, miljøvenligt og klimaneutralt materiale. Derudover skaber træ den her særlige behagelige fornemmelse i boligen, som vi kan endda kan drage sundhedsmæssige fordele af.
En stor fordel ved trækonstruktion i boligbyggeri er den kortere byggetid. Ved trækonstruktion er de typiske tørrefaser, som er almindelige ved betonbyggeri, ikke nødvendige. Dette kan medføre pauser i betonbyggeriet, især om vinteren. Derudover kan visse elementer af træhuset præfabrikeres for at spare tid. Dette er en af grundene til, at trækonstruktion er meget populær til f.eks. tilbygninger og udvidelser af boliger. Den relative lave vægt af træ er også en stor fordel ved bearbejdning og montering i forhold til betonbyggeri. I modsætning til beton, der jo betragtes som meget holdbart og vejrbestandigt, er der stadig ofte en antagelse om, at trækonstruktion ikke er lige så langtidsholdbar. Dette er en skrøne, da de fleste træbyggerier har en levetid på over 100 år. Og hvis nogle dele skal udskiftes eller renoveres, kan dette gøres relativt hurtigt og nemt.
På grund af sin høje rådensitet fungerer beton ikke kun som god lydisolering, men også som en effektiv varmelager. Hvis huset for eksempel ligger nær en travl vej, kan denne iboende støjdæmpning bidrage væsentligt til boligkomforten. Den varmelagrende egenskab udnyttes ret effektivt ved at bruge beton til at fremstille gulve med gulvvarme.
Beton er også velegnet til termisk aktivering af bygningsdele. Denne metode bliver stadig mere interessant inden for moderne boligarkitektur, da betondele som vægge, lofter eller søjler kan bruges til at opvarme eller køle rum. Ved at indarbejde et rørsystem, hvor vand cirkulerer, udnyttes betonens evne til at lagre termisk energi og derefter afgive den til rummet.
Emner som klimaforandringer og bæredygtighed bliver også mere og mere fremtrædende inden for byggesektoren, især inden for boligbyggeriet. Som jeg har skrevet i flere tidligere blogindlæg, så står Bygningsreglementet overfor at skulle gennemgå en ordentlig overhaling disse år, hvilket kommer til at fordre byggerier og som samtidig gør det sværere at bygge tunge CO2-holdige betonhuse.
At skåne miljøet og ressourcerne er også en personlig bekymring som jeg tror vi er mange, der går rundt og har. Det faktum, at træ, der bruges som materiale til arbejde og boligbyggeri, forlænger kulstoflageret fra skoven og dermed bidrager til reduktion af CO2 i atmosfæren, er derfor et stærkt argument for træbyggeri. Når det også forarbejdes til langvarige træprodukter, forbliver kulstoffet bundet i mange år. Med det in mente synes jeg, at det giversærlig god mening at bygge med træ.
Desuden kan træ genanvendes, hvis bygninger rives ned eller ombygges. Genanvendelsesprocenten for træbygninger udgør derimod kun omkring én procent i Danmark. Derudover kræves der betydelige mængder fossile brændstoffer, dvs. primær energi, til produktionen af beton.
Alt dette er faktorer, der skal tages i betragtning under planlægningen, fordi bæredygtig boligbyggeri vedrører hele livscyklussen for en bygning: fra planlægning og konstruktion til brug, fornyelse, nedrivning og bortskaffelse.
For mange mennesker udstråler træ en hyggelig atmosfære: Det ånder, det bevæger sig, det knirker og udstråler en følelse af hjemlighed. Derudover er der altid i træhuse et meget behageligt indeklima, der er velegnet til allergikere og astmatikere. Trækonstruktionen er dokumenteret sundhedsfremmende, fordi det naturlige materiale regulerer luftfugtigheden selv til 45-55% takket være sin åbne struktur. Dette indeklima har en beroligende effekt på luftvejene.
Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til dit kommende byggeprojekt. Vi vejleder gerne om alle former for træbyggeri og besvarer gerne dine spørgsmål.
Held og lykke med dit kommende projekt.
Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.