7 gode grunde til at bygge dit kommende hus i træ

March 7, 2023

Træ er et alsidig byggemateriale med nærmest ubegrænsede designmuligheder, som kan anvendes til at bygge et helt arkitekttegnet hus eller tilbygning. Lige fra den bærende konstruktion, vægge og lofter, facade, tag, tagdækning, vinduer, døre, gulve og indretning. Der er derfor mange gode grunde til at overveje at bygge med træ. I artiklen her prøver vi at komme lidt ind på de mange fordele ved at bygge i træ - både i forhold til økonomi, bæredygtighed og æstetik.

Danmark sakker desværre lidt bagefter, når det kommer til træbyggerier - både i forhold til boliger til private, men også i forhold til byggeri i lidt større skala. Det er der selvfølgelig flere grunde til; Mangel på lokalt fældet træ og begrænsninger i bygningsreglementet er nogle af grundene til at vi ikke er længere fremme i skoene herhjemme. I Østrig derimod opføres lige nu mere end en fjerdedel af det samlede byggevolumen som trækonstruktion. "Træbyggeri defineres som bygninger, hvor mere end 50% af den bærende konstruktion er lavet af træ eller træbaserede materialer. Andelen af træbyggeri fordeler sig med 53% til boligbyggeri (nybyggede en- og flerfamiliehuse samt til- og ombygninger) og 47% til ikke-boligbyggeri (offentlige bygninger, erhvervsbygninger, landbrugsbygninger)." (Concito-Studie fra 2021)

Især i en-familiehus byggeriet er der overalt i Europa en stigende efterspørgsel i øjeblikket. I særdeleshed i Sverige og Centraleuropa. Der er gode grunde til dette, og de vigtigste vil vi komme ind på nedenfor.

Byg dit hus bæredygtighed

Træ er en naturligt fornyende råvare med virkelig gode byggetekniske egenskaber. I løbet af fotosyntesen optager træerne CO2 (kuldioxid) fra atmosfæren og binder det langvarigt i form af kulstof (C) i træets krop og jorden og afgiver ilt til deres omgivelser. Desuden er værdikæden fuldstændig lukket og der opstår derfor næsten intet affald. Ved den lokale produktion af træ som byggemateriale kan den krævede energimængde til produktion, transport og forarbejdning holdes lav. I Danmark har vi dog visse udfordringer med at holde transport til et minimum idet træet som oftest skal transporteres et stykke. Mange træsorter har efter deres første liv som byggeelementer også muligheden for at blive genanvendt som råstof til plader og andet. I slutningen af ​​brugsperioden har træ også muligheden for termisk anvendelse. Ved forbrænding frigives den gemte solenergi, sammen med kulstof i præcis samme mængde, der blev brugt til vækst. Dermed er træ en råvare i den perfekte cirkulære økonomi.

I fremtiden findes der forhåbentlig måder, at brænde træ af uden at frigive CO2 ved en form for vakuum. Hvis dette bliver aktuelt, belyser vi dette i et fremtidigt blogindlæg.

Kort konstruktionstid ved træbyggeri

Træ er et af de ældste byggematerialer, der findes, og især i Centraleuropa har der altid været en lang tradition for træbyggeri. At bygge med træ er næsten altid lig med en kortere eller forkortet byggetid, da meget af træet allerede er skåret i ret dimension på værkstedet eller fabrikken. Byggetiden kan forkortes med en tredjedel til halvdelen i forhold til murværksbyggeri med mursten. Og det er faktisk underordnet, om det er en massiv trækonstruktion med limtræ eller en stolpekonstruktion. Bygningsfugt er et andet problem, som man ikke oplever i samme grad som ved mursten- eller betonbyggeri, og derfor skal der ikke tages hensyn til tørretid under byggeprocessen.

Opførelsen af bærende konstruktioner og ydervægge tager normalt kun nogle få dage - anset om vi snakker nybyggeri, tilbygning eller større offentlige byggerier.

Tilbygninger i træ

Sammenlignet med mursten, beton eller stål, er træ et lettere byggemateriale, som også er nogenlunde let at bearbejde og forme. Derfor omtaler man det som en let konstruktion, når man bygger træhuse. Den reducerede vægt er især relevant ved ombygninger eller ved opførelse af en tilbygning eller et anneks. Denne lette konstruktion plus den korte byggetid og høje grad af forarbejdning er væsentlige fordele, der taler for valget af træ til en tilbygning, anneks eller til en ekstra etage på et eksisterende sommerhus.

Indeklima i træhuse

Træ har en dokumenteret beroligende virkning, dufter godt og skaber et sundt indeklima og en behagelig atmosfære i boligen. Træ er et varm byggemateriale, der kan absorbere og frigive fugt og dermed sørge for et naturligt regulerende indeklima og en optimal luftfugtighed. Dette er selvfølgelig forudsat at man også er nogenlunde opmærksom på kvaliteten af boligens øvrige anvendte byggematerialer såsom overfladebehandling, isolering, vægmaling osv. Det bedste og mest bæredygtige er at blot, at give træoverfladerne voks eller olie.

Træs bæreevne i konstruktion

Træ har en høj bæreevne ved lav egen vægt, som kan øges yderligere gennem industrielle teknologier og produktion af blandt andet limtræ, bræddebaserede plader eller bøgetræskonstruktioner. Derudover findes der 3D-fræsning, der – inspireret af det traditionelle japanske håndværk – helt undgår skrue- og sømforbindelser, som man fx ser ved et stort kontorbyggeri i Zürich, som den japanske arkitekt Shigeru Ban opførte for nogle år siden.

Med den gode bæreevne gør det det muligt at bygge alt fra tilbygninger, boliger til store produktionshaller med store spændvidder i træ, såsom byggeriet Hoho af den østrigske arkitekt Rüdiger Lainer i Wien som er 24 etager og 84 meter højt. Der går desværre nok en del år før dette findes i Danmark, men det er blot for at understrege, at der næsten ingen grænser er for moderne arkitektur i træ - sålænge der er vilje og lovgivningen fordrer dette.

Energibesparelse ved træbyggeri

Træ leder som bekendt varme dårligere end metal, og overfladen på træ føles varm i forhold til metal. Træ har derfor en relativt lav varmeledningsevne og betragtes som en "langsom varmeleder" og er derfor samtidig en god varmeisolator. Dette skyldes træets struktur, hvis cellestruktur i tørt tilstand er fyldt med luft. Massivt træ har allerede en meget god varmeisolationsværdi, som angives ved varmegennemgangskoefficienten, bedre kendt som U-værdien. Værdien angiver, hvor meget varme der strømmer ud af en genstand, et byggemateriale eller en væg-, tag- og gulvkonstruktion. Jo lavere U-værdi, jo bedre er varmeisoleringen. Denne værdi varierer på grund af træets vægt, den såkaldte rådensitet. Derfor har det noget lettere fyrretræ og grantræ en U-værdi på 0,13 W/(m²·K) ved en materialestyrke på 20 cm, mens egetræ har en U-værdi på 0,2 W/(m²·K).

Ved at minimere varmetab og have god varmeisolering kan du spare meget energi på den lange bane. Der er derfor mange gode grunde til at vælge et træ til dit kommende anneks, tilbygning, fritidshus eller helårsbolig. Hvis du er interesseret i at få vejledning og hjælp dit kommende arkitekttegnede træhus, skal du blot kontakte os her nedenfor.

Skal du bygge et træhus eller tilbygning i træ?

Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til dit kommende byggeprojekt. Vi vejleder gerne om alle former for træbyggeri og besvarer gerne dine spørgsmål.

Held og lykke med dit kommende projekt.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu