Alt hvad du skal vide om at bygge en arkitekttegnet tilbygning til dit hus

November 22, 2022

Der er mange overvejelser, man skal gøre sig ved tilbygninger. Der er også mange gode grunde til at vælge en tilbygning til sit hus fremover at flytte eller helt bygge nyt hus fra bunden, hvilket vi vil komme ind på i denne artikel. Hvorfor skal du have bygget en tilbygning? Familien er måske blevet større, dit behov har ændret sig eller du vil gerne have mere plads i dagligdagen. Måske du drømmer om et orangeri i forlængelse af dit hus? Til at starte med skal behovet for tilbygningen på plads, så du der igennem kan finde den bedste løsning. I denne artikel berører vi alle elementer, der handler om at bygge ny tilbygning.

Hvad koster en tilbygning?

Noget af det første, du skal have styr på er budgettet og en nogenlunde pris for hvad tilbygningen + rådgiverhonorar løber op i. Hvor skal du spare, skal du bygge så småt (bæredygtigt) som muligt, eller giver det økonomisk mening på den lange bane at bygge større?

hvad koster det at få bygget en arkitekttegnet tilbygning? Som tommelfingerregel estimerer vi med en kvadratmeterpris på minimum 20.000 kr. Dvs. hvis din tilbygning er 30m2, koster det dig 600.000 kr. Denne overslagspris er uden komplicerede installationer såsom køkken og bad, som hæver prisen gevaldigt.

Vi vil af bæredygtige årsager altid anbefale, at du ikke bygger større end hvad du har brug for. Byggeindustrien står samlet set i Danmark for 40 procent af den samlede CO2-udledning og dette skal vi i de kommende år have nedsat drastisk for at komme nærmere de samlede ambitioner om grønnere byggeri. Heldigvis ændres byggereglementet løbende og fra 2023 skal alle huse aflevere regnskab over materialers samlede CO2-udledninger – i fagsprog kaldet Livscyklusanalyse, LCA. Dette stiller større krav til tilbygningens isolering, brug af de rette, grønne materialer osv. Når det så er sagt er der forskellige parametre, der er værd at tage med i overvejelserne omkring størrelsen på tilbygningen.

Selvom råvare- og materialepriser er skudt voldsomt i vejret i 2022, så er det fremfor alt regningen til håndværkere, arkitekt, ingeniør, landmåler m.fl., som står for en betydelig post. Udgiften til en arkitekt vil i mange tilfælde være den samme uanset om tilbygningen er på 30 m2 eller 80 m2. Der er meget research-arbejde forbundet med processen, som er den samme uanset om det er et større hus eller en mindre tilbygning, der skal tegnes. Startgebyrerne er ligeledes ens uafhængigt af tilbygningens størrelse. Dernæst er håndværkere billigere i provinsen end i København og der er også mange engangsgebyrer forbundet med byggeri. Fx skur til håndværkerne.

Udgiften til en arkitekt vil i mange tilfælde være den samme uanset om tilbygningen er på 30 m2 eller 80 m2.

Ligger dit hus i et område med en høj kvadratmeterpris er der (groft sagt) god økonomi i en større tilbygning frem for en lille. Prisen for tilbygningen vil pr. kvadratmeter falde i takt med investeringen og ved et fremtidigt muligt salg af huset. En tilbygning i Københavnsområdet kan medføre en værdi, der er det dobbelte af de samlede udgifter inkl. timeløn og udgifter. Du skal ikke bygge en tilbygning af spekulationsmæssige årsager, men det er værd at have i bagtankerne om dine penge er givet godt ud. I samme forbindelse er det en god idé, at have det lange lys på. Hvordan vil dit behov være om 10-20 år ude i fremtiden? Det er selvfølgelig mest fordelagtigt for både miljøet og din pengepung at lave en tilbygning, der er fleksibel og som kan tilpasses fremtidige behov.

Den gode tilbygning

Når du skal have lavet en tilbygning handler det om den gode arkitektoniske idé. Du skal have styr på, hvilket hus du bor i og hvad der vil passe huset af tilbygning. Bor du i en murermestervilla / Bedre Byggeskik-hus er huset formgivet simpelt med gode materialer og med en høj grad af håndværksmæssig detaljering. Derfor skal tilbygningen være udført i samme høje kvalitet. Der skal være et hierarki mellem den gamle bygning og den nye. Det er her vigtigt, at den nye del elegant indpasses og samtidig ikke spiller hovedviolin. Murermestervillaen er opbygget med en fin gesims som gennemgående arkitektonisk motiv og med en klar rytme igennem facaden, som tilbygningen skal overholde.

Bor du til gengæld i et typehus eller villa fra 1960'erne er der mere frit slag. Du kan ”modernisere” husets udtryk ved at få lavet tilbygning, som istedet for at lægge sig op ad det gamle hus bryder udtrykket en smule. Selvom du vælger en form eller et udtryk, som afviger fra det eksisterende hus er det vigtigt, at der er en rød tråd gennem huset. Tilbygningen skal altid harmonere med det gamle hus uanset byggestil. Måske vælger du til tilbygningen samme vinduer som i dette gamle hus, men iklæder tilbygningen et andet facademateriale. Måske følger tilbygningen samme form som det eksisterende hus, men har store, flotte vinduespartier, hvor det gamle har en mere lukket facade. Eller måske har tilbygningen en helt ny form, hvor du så med fordel kan anvende nogle af de samme materialer som i det gamle hus. Det er her et spørgsmål om at finde en harmoni og balance mellem nyt og gammelt.

En god tilbygning har oftest én eller få (dyre) attributter. Det kan være, at du vælger en simpel facade i træ, hvor du så i stedet bruger pengene på et stort flot åbningsparti. Der er mange muligheder, blot er det vigtigt ikke at spille på for mange instrumenter på én gang. Fokusér på én speciel karakter eller feature, som du synes kan gøre tilbygningen flot og interessant. Som ved så meget andet er arkitektur begrænsningernes kunst.

Sørg for at tilbygningen har gode kig og sigtelinjer. Gerne igennem fra det gamle hus, videre igennem tilbygningen og ud mod haven. Det visuelle kig skaber en fin sammensmeltning, som binder huset og grunden sammen.

Gør dig nogle tanker om, hvor møblerne i tilbygningen skal stå fra start. Det er oftest nemmere, at visualisere størrelser og rum, når møblerne er tænkt med. Det gør det samtidig også nemmere, at få det funktionelle tænkt ordentlig ind fra begyndelsen. Så tænk over om møblerne får plads og overvej, hvordan et fremtidigt scenarie kan være, når familiekonstellationen fx ændres ved at børnene flytter hjemmefra. Er det gennemtænkt, hvordan den (måske) store tilbygning skal anvendes om 10 år?

Vi anbefaler altid, at bygge til frem for at rive ned. Vi har en tendens i Danmark til ofte at rive vores huse ned for at bygge nyt. Det er selvfølgelig forståeligt i og med et typehus på prisen er særdeles konkurrencedygtigt ift. en arkitekttegnet tilbygning. Dog skal man huske på, at tænke i den lange bane. En bolig og et hus fortæller en historie og ved at få lavet en fin tilbygning til dit hus er du med til at bygge videre på den historie, som både er til gavn for nabolaget, miljøet, dine naboer og (oftest) i sidste ende din pengepung på den lange bane.

Tilbygning og regler

Sæt dig grundigt ind i reglerne på din grund inden du forelsker dig i en tilbygning, der ikke kan opføres. Start med at få en arkitekt til at gå lokalplanen igennem og tjek for eventuelle servitutter på grunden. Hvor stor må tilbygningen være, hvor meget må du bygge på grunden? Oftest må du bygge 30 procent af din grund. Hav samtidig styr på afstand til skel og hvor højt, der må bygges. Start gerne allerede inden de første tegninger er lavet med en samtale med kommunen om dine planer.

Tilbygning: Rådgivning og byggetilladelse

Som skrevet kan det være en god idé at starte samtalen med kommunen tidligt i forløbet. Kommunen er dog ikke en rådgivende instans, men derimod vejleder de og giver information og deres krav og ønsker. Sørg dernæst for at allierede dig med en arkitekt, så du tidligt kan få diskuteret dine idéer. Her ved det første arkitektmøde kan du hurtigt få afklaret nogle punkter på dagsordenen, som kan få dig videre i processen. Spiller den træfacade, som du har tænkt på tilbygningen med resten af huset og med naboerne? Der er mange indledende spørgsmål, som arkitekten kan være behjælpelig med. Ved en større og kompliceret tilbygning skal der en ingeniør ind over, hvilket er noget arkitekten kan hjælpe med at vurdere.

Du kan i første stadie få arkitekten til at udarbejde et skitseforslag. Et skitseforslag er et samlet materiale med tegninger og perspektiv, som er godt at bruge til at vurdere om du skal fortsætte eller ændre på tilbygningens udformning.  

Når skitseforslaget er blevet lavet og du er tilfreds med dette, skal tegningerne detaljeres og sendes til kommunen med henblik på at få byggetilladelse. Denne fase kalder vi myndighedsprojekt. Dette er igen arkitekten, som står for både udarbejdelse af tegninger og ofte selve ansøgningen om byggetilladelse.

Vi tilbyder bådeskitseforslag og tegninger til byggetilladelse. Se mere her.

Næste fase i processen er, at få detaljeret tegningerne yderlige. Denne fase hedder hovedprojekt og tegningerner her viser præcist, hvordan huset skal bygges. Hovedprojektet sendes til entreprenører således at de kan give en (præcis) pris på byggeriet. Du kan i mange tilfælde sende dit skitseforslag afsted og modtage en løs overslagspris.

Dernæst skal der bygges. Som hovedregel tager byggeriet af din tilbygning nogenlunde samme tid som udarbejdelsen af alle tegninger og sagsbehandling fra kommunen. Dette varierer selvfølgelig fra bygning til bygning. En lille tilbygning kan måske bygges på et par måneder, hvor et helt nybygget hus kan tage i omegnen af et halvt år eller mere at bygge.

Tilbygning: Dokumentering ved endt byggeri

Når der ansøges ved kommunen om byggetilladelse indeholder tegningerne anvisninger af, hvordan tilbygningen skal udføres og viser, at den overholder både bygningsreglement og kommunens krav. På samme måde skal der laves en færdigmeldingsattest efter endt byggeri inden du kan tage tilbygningen i brug. Når kommunen har accepteret færdigmeldingen udsteder de en såkaldt ibrugtagningstilladelse og du kan nu tage din nye tilbygning i brug.

Hvilke typer af dokumenter skal så indsendes? Ved endt byggeri vil du modtage dokumenter fra entreprenøren, der viser, hvordan tilbygningen er blevet bygget. Dokumentet viser, hvordan bygningen skal anvendes og hvordan den skal vedligeholdes mm. Det samme gør sig fx gældende, hvis du har fået installeret køkken i tilbygningen, hvor installatøren sender dig et tilsvarende materiale om alle installationer, som så sendes videre til kommunen for færdigmelding.  

Skal du bygge et træhus eller tilbygning i træ?

Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til dit kommende byggeprojekt. Vi vejleder gerne om alle former for træbyggeri og besvarer gerne dine spørgsmål. Vi tilbyder både skitseforslag og myndighedsprojekt til din nye tilbygning. Kontakt os og hør nærmere om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit næste byggeprojekt.

Held og lykke med dit kommende projekt.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu