Hvad er bebyggelsesprocent?

July 30, 2023

Hvad er bebyggelsesprocent?

I denne artikel kommer vi ind på et emne, som jeg tror de færreste er bekendte med, nemlig bebyggelseprocent. Jeg prøver i artiklen, at give dig et kort overblik over hvad begrebet dækker over, således at du forstår "konceptet" og på den måde kan dimensionere og udregne areal på din kommende bolig eller bebyggelse ift. din grundens størrelse.

Bebyggelsesprocenten handler om procentdelen af din grund, som boligens areal må udgøre. Det er afgørende at kende bebyggelsesprocenten, når du planlægger nybyggeri eller tilbygninger. Den angiver, hvor meget af grunden du må bebygge i forhold til dens størrelse. Alt, der opføres på grunden, indgår i beregningen af bebyggelsesprocenten, herunder boligarealer, udhuse, udestuer, carporte og overdækkede terrasser.

Hvorfor er bebyggelsesprocenten reguleret?

Bebyggelsesprocenten er en afgørende regulering for at sikre, at byggeri sker i afstemte områder. Det er vigtigt at undgå overbebyggelse, så der stadig er tilstrækkeligt med friarealer og plads til gode omgivelser. Samtidig kan man sige, at en passende bebyggelsesprocent er nødvendig for at sikre infrastrukturen som veje, offentlig transport, og tilstrækkeligt befolkningsgrundlag til skoler, idrætsfaciliteter og biblioteker.

I sommerhusområder er bebyggelsesprocenten typisk lavere, omkring 15 procent, for at bevare områdernes åbne og grønne karakterer.

Sådan beregner du bebyggelsesprocenten

Du udregner bebyggelsesprocent ved at tage alle bebyggelser på din grund - inklusive 1. sal og eventuelle kældre - plus andre småbygninger som udestuer og overdækkede terrasser, med grundens størrelse.

For sekundære bygninger som udhuse, carporte og garager fratrækkes de første 50m2 (20 m2 for rækkehuse) fra beregningen. Annekser og udestuer skal altid indgå i beregningen.

I forhold til lokalplanen for området skal de beregningsregler, der var gældende på lokalplanens tidspunkt, anvendes til beregning af bebyggelsesprocenten.

Eksempel på beregning af bebyggelsesprocent

Som et eksempel, så lad os tage udgangspunkt i et hus med etageareal på 120 m2 og 55 m2 sekundære bygninger. Grunden i eksemplet er på 1000 m2

120 + (55 - 50) = 125 kvadratmeter (bruttoetagearealet)

125 x 100/1000 = 12,5 procent (bebyggelsesprocenten)

Hvis du vil tilføje en tilbygning på 25 m2 og samtidig bygge et skur, carport eller overdækket terrasse på 35 m2, bliver regnestykket:

(120 + 25) + ((55 + 35) - 50) = 170 m2 (bruttoetagearealet)

170 x 100/1000 = 17 procent (bebyggelsesprocenten)

Bebyggelsesprocenten i praksis

Når du planlægger at bygge nyt hus eller fx udvide med en tilbygning, er det essentielt at være opmærksom på den maksimale bebyggelsesprocent for din grund. Inden du går i gang, skal du udregne, hvor stort et areal du har tilladelse til at bebygge eller inddrage til boligareal.

For fritliggende enfamiliehuse inkluderer beregningen arealet af sekundære bygninger, der overstiger 50m2. Lokalplaner kan dog fastsætte specifikke beregningsregler for områderne, som afviger fra de gængse krav, som er nedfældet i bygningsreglementet.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at garager, carporte, udhuse og overdækninger også påvirker bebyggelsesprocenten og derfor skal tælles med i beregningerne.

Bebyggelsesprocent for sommerhuse

Normalt er den maksimale bebyggelsesprocent for grunde med parcelhuse eller rækkehuse 20%, men for sommerhuse er den som udgangspunkt kun 15 %. Dette skyldes, som skrevet før det særlige behov for at bevare naturen og de åbne områder, da folk kommer til sommerhusområder for at slappe af og nyde naturen.

Det er dog vigtigt at bemærke, at den præcise bebyggelsesprocent for din grund kan variere afhængigt af eventuelle lokale planer eller grundens servitutter. Derfor er det afgørende at gennemgå disse dokumenter, inden du går i gang med et byggeprojekt. Hvis der er forskellige maksimale bebyggelsesprocenter i forskellige dokumenter, skal du altid følge den strengeste.

Sommerhus: Overvej Byggetilladelse og afstand til skel

Udover at kende bebyggelsesprocenten er der andre vigtige faktorer, som du skal have in mente ift. dit kommede projekt. Det er nødvendigt at få en byggetilladelse, inden du starter byggeriet. Husk samtidig på, at der er regler for hvor tæt du kan bygge til skel:

  1. Sommerhuset skal bygges mindst fem meter fra skel.
  2. Udhuse og lignende skal være mindst 2,5 meter fra skellet.
  3. Udhuse og lignende bygninger, som er over 2,5 meter i højde, skal placerres minimum fem meter fra skel.

Det er vigtigt, at overholde disse regler for placering og størrelse af byggeriet. Nogle sommerhusområder har også specifikke krav, såsom at alle huse skal være lavet af træ eller være malet i bestemte farver. Her er det igen vigtigt at gennemgå lokalplanen og servitutterne grundigt. Dette er typisk noget, du kan få en arkitekt til at hjælpe dig med.

Sommerhus: Sådan udregner du bebyggelsesprocent

Du skal bruge tre ting for at beregne bebyggelsesprocenten for dit sommerhus:

  1. Størrelsen på din grund.
  2. Størrelsen på dit sommerhus (samlet areal for alle etager).
  3. Størrelsen på eventuel øvrig bebyggelse på grunden.

Øvrig bebyggelse på grunden omfatter eksempelvis udhuse, carporte, udestuer, overdækkede terrasser osv. Dette samlede areal skal tages med i beregningen af den bebyggelsesprocent, du har opnået. Husk dog, at du kan fratrække de første 50 kvadratmeter af øvrig bebyggelse, når du beregner den endelige bebyggelsesprocent.

Afsluttende bemærkninger

Bebyggelsesprocenten er en vigtig faktor, der regulerer alle former for byggerier i Danmark. Forståelse af reglerne og korrekt beregning af bebyggelsesprocenten er afgørende, når du planlægger at opføre nyt hus eller udvide med fx anneks eller lignende. Sørg derfor altid for at overholde de gældende regler og lokale bestemmelser, når du ansøger om byggetilladelse. Ved at følge retningslinjerne sikrer du både, at din byggeplan er i overensstemmelse med loven og at dit nye byggeri passer godt ind i området. Dette er noget af det første, som du skal forholde dig til, når du påtænker at starte et byggeprojekt.

Behøver du mere hjælp med dit byggeprojekt?

Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til at få byggetilladelse eller har yderligere spørgsmål omkring bebyggelsesprocent. Vi vejleder gerne om alle former for boligbyggeri og besvarer gerne dine spørgsmål.

Held og lykke med dit kommende projekt.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu