Fordele og ulemper ved træhuse

July 15, 2023

Træ har altid været populært til både husbyggeri, annekser og tilbygninger - ikke mindst af økonomiske årsager. Men i de seneste år er interessen for at bruge træ steget - både til kommercielle bygninger og boliger. Specielt i udlandet, hvor vi i Sverige, Østrig og Schweiz oplever stor interesse for både industrielt og boligbyggeri bygget i træ. Denne udvikling og trend kommer stille og roligt til Danmark og jeg er sikker på, at vi indenfor de næste 10 år kommer til at opleve en stor vækst af boligbyggeri i træ. Bæredygtighed spiller her en stor rolle, men der er også andre grunde til at vælge et træhus. Jeg har samlet information om forskellige byggemetoder samt fordele og ulemper ved træhuse i følgende artikel.

Hvorfra kommer trenden med træhuse?

Trenden med træhuse stammer fra forskellige årsager. Tidligere var det ofte ønsket om en bestemt stilart, f.eks. et svensk-inspireret træhus, der var afgørende, men i dag spiller forskellige motiver en rolle i beslutningen. Interessen for bæredygtige byggematerialer er vokset, og træ er et bæredygtigt materiale, der kan hentes fra bæredygtigt drevne skove.

Klimaforandringerne driver også trenden mod træhuse. Bygninger af beton og sten viser sig at være mindre egnet under ekstreme vejrforhold, da de f.eks. er mere modtagelige for varmestress. Byggeri med træ sparer meget energi i forhold til traditionelle byggematerialer og binder også CO2 fra atmosfæren i lang tid. Den stigende miljøbevidsthed er en anden faktor, der styrker trenden mod træhuse. I fremtiden vil det blive yt, at fortælle vennerne, at man er igang med at bygge en tilbygning i beton.

Hvilke byggemetoder findes der til træhuse?

I dag behøver et træhus ikke nødvendigvis have det traditionelle udseende af en bjælkehytte. Heldigvis. Der er nu mange forskellige bygge- og designstile, der gør et træhus lige så alsidigt som et hus bygget af sten. Et træhus defineres som en bygning med en bærende træramme. Facaden kan i dette tilfælde også være lavet af mursten eller puds. Forskellene i byggemetoderne ligger både i stilen og i konstruktionen.

Ved træramme- og træelementbyggeri består den bærende ramme af træ. Ved trærammebyggeri opføres rammen først på byggepladsen ved hjælp af enkelte stolper. I modsætning hertil leveres allerede beklædte elementer til træelementbyggeri, hvilket er ideelt til konstruktion af færdighuse af træ.

Et hus i træstolpekonstruktion har kontinuerlige træstolper fra taget ned til fundamentet, der bærer hele konstruktionen. En bjælkehytte derimod er helt opført af træ, mens et omkranset hus ofte kun har en træramme. Det omkransede hus består af et rammeværk (yderstolper), der bærer den øverste etage og taget.

Hvilke fordele har træhuset?

Med træ kan der realiseres mange forskellige typer af huse. Forskellige byggemetoder gør det muligt at opfylde forskellige ønsker. Stilområdet strækker sig fra det traditionelle til moderne former.

Hvad der også taler for et træhus:

Kortere byggetid - lavere omkostninger: Byggeriet af et træhus med præfabrikerede træelementer kræver normalt betydeligt mindre tid end et tilsvarende massivt hus. Det sparer ikke kun tid, men også omkostninger.

Fremragende miljømæssig balance: Træ er en naturlig fornybar ressource, der ofte kommer fra lokal skovbrug og er fuldstændigt biologisk nedbrydelig (undtagelse: limede træelementer). Derudover kan træ selv i bygget form binde CO2.

Gode isoleringsværdier: Beskyttelse mod varme om sommeren og kulde om vinteren - træ kan naturligt regulere temperaturen. Med træhuse kan man opnå meget gode isoleringsværdier takket være disse selvregulerende isoleringsegenskaber.

Behageligt indeklima: Træ regulerer også luftfugtigheden, hvilket skaber en naturlig god atmosfære i rummet. Derudover kan træ på naturlig vis filtrere forurening som f.eks. finstøv eller udstødningsgasser. Dette kan især være til gavn for allergikere og astmatikere. Forudsætningen for naturlig klimatisering er, at der ikke er anvendt folie eller spærrelag.

Mere boligareal: På grund af en mindre vægtykkelse sammenlignet med massiv konstruktion, giver træ mere bolig- og brugsareal. En arealgevinst på 10 procent er ganske mulig. Samtidig tilbyder et træhus, der er bygget efter moderne standarder, også god lyd- og varmeisolering.

Hvilke ulemper har træhuset?

Ud over de mange fordele ved trækonstruktion er der også ulemper, der bliver tydelige i sammenligning med et massivt hus - her er nogle eksempler:

Påvirkning af vejrforhold: Et træhus kan være mere udsat for vind og vejr end et massivt hus. Dette kan medføre øget vedligeholdelse.

Vandskader: Bygningsfejl, især vandskader, kan kræve omfattende renovering i et træhus.

Dårligere lydisolering: Selvom lydisoleringen i nye træhuse er markant bedre end tidligere, er det stadig generelt mere lydhørt sammenlignet med et massivt hus.

Gråning af facaden: Dette er mere et spørgsmål om smag, da mange mennesker elsker den naturlige misfarvning, der opstår over tid. Hvis man ønsker at undgå gråning, skal man male sit træhus. Dette skal gøres regelmæssigt i de følgende år, cirka hvert 5-10 år. Tidsforbruget og omkostningerne skal ikke undervurderes.

Yderligere vejledning til dit næste træhus?

Jeg svarer gerne på spørgsmål ifm. dit kommende træhus eller tilbygning. Står med tanker om at få tegnet et træhus, hjælper vi selvfølgelig også med dette. Kontakt os gerne for en uforpligtende samtale.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu