Står du i den situation, at din bolig er ved at blive for lille eller måske drømmer du om nogle større eller bedre rum? Når boligen virker for lille, rumfordelingen er dårlig og der er for lidt lys, kan det være fristende at vende ryggen til det hele og finde et nyt og større sted at bo. Derfor er der mange af os, der vælger at finde et nyt hus, hvilket selvfølgelig i mange tilfælde kan være en fin idé. Men det er dyrt at flytte og udgifter til ejendomsmægleren ligger jo ofte på et voldsomt niveau. Så måske der findes en bed løsning? Måske du "bare" skal have ombygget dit hus? Tit og ofte er det ikke antallet af kvadratmetre, som det kniber med, men det er mere, hvordan og hvorledes rummene er udformede, som måske ikke længere passer din families eller nutidens behov og krav. Vi kigger her i artiklen på ombygninger og hvordan du kan lave en god ombygning i dit nuværende hjem, så du kan få optimeret og rettet boligen ordentligt til.
En ombygning kan give en bedre rumfordeling og indretning, hvis du allerede har de kvadratmeter, du har brug for, men huset bare er indrettet upraktisk. Du kan for måske overveje at ombygge dit gamle, mindre køkken til et nyt og større køkken-alrum. Det er også muligt at fjerne skillevægge eller gøre døråbningerne bredere, så der bliver mulighed for lange kig på tværs af rummene.
Hvis du har en lang gang med mange små værelser, kan det være en god idé at tænke det hele forfra og skabe færre, men større værelser for at undgå at spilde plads på gangen. Det er fx ofte et problem i parcelhuset, at gangen optager utroligt meget plads til cirkulation, hvilket på en måde er spild af gode kvadratmetre. En arkitekttegnet ombygning kan også give dig en bedre sammenhæng og overgang mellem hus og have eller mere dagslys i din bolig.
Uanset om du drømmer om en ombygning af din 1. sal, dit badeværelse, eller måske er det dit parcelhus, dit 70’er eller 80’er typehus, din funkisvilla, patriciervilla, bungalow eller din lejlighed, der står over for en stor ombygning, så er det vigtigt at sætte dig grundigt ind i dine ønsker og behov, før du kaster dig ud i projektet.
Overvej præcist, hvad dine behov er således at arkitekten kan tegne og komme med forslag, som passer præcist til dine behov. Du kunne måske godt tænke dig en større stue, men overvej konkret hvor mange ekstra kvadratmetre, som du får brug for. Lav gerne håndskitser med møbler, sådan at du kan visualisere, hvad du rent faktisk har brug for. En omfattende renovering eller ombygning kan virke som en uoverskuelig opgave, men det kan forvandle din bolig fuldstændigt og forbedre den, uanset hvor dårligt udgangspunktet er. Først og fremmest bør du afgøre dit budget for ombygningen, da dette vil være afgørende for, hvad du kan gøre, når du skal bygge om.
Men hvornår er det rentabelt at bygge om eller til? Der er selvfølgelig mange muligheder for at optimere din nuværende bolig, og det vil ofte være billigere end at flytte til en helt ny bolig, hvilket vi lidt tidligere var inde på. Om det kan betale sig eller ej, afhænger til dels af, hvor i landet du bor, og hvor meget du ønsker at bygge om og til.
Derudover er der også forskel på, hvor meget værdi de forskellige typer af ombygninger tilfører din bolig. For eksempel vil en renovering af en kælder, der ikke er godkendt til beboelse, øge din boligs værdi mindre end en tilføjelse af en ekstra etage, der måske kan give din bolig udsigt over vandet. Uanset om du planlægger at blive boende i dit hus resten af livet eller vil holde døren åben for et fremtidigt salg, er det fornuftigt løbende at modernisere og vedligeholde din bolig. Dette skyldes dels, at dit hus holder bedre, og dels, at en ombygning eller renovering kan øge din boligs værdi.
Som udgangspunkt kræver alle indvendige ombygninger ingen bygningstilladelse. Dvs, at du kan principielt fjerne alle indre vægge og ændre alle rum uden, at kommunen blander sig i det. Der hvor de til gengæld har en finger med i spillet, er hvis du ønsker at ændre på husets facade. Alle former for ændringer på facaden kræver en form for godkendelse pånær, hvis vil snakker om en uisoleret tilbygning. Denne kræver ingen byggetilladelse. Ligeledes, hvis du ønsker at tilføje en 1. sal vil denne forespørgsel selvfølgelig også skulle en tur forbi kommunen inden du kan få grønt lys til dit byggeprojekt.
Før du overhoved får arkitekten til at tegne de første streger til din ombygning, er det essentielt at skabe et ordentligt overblik over hele projektet. Det inkluderer tidsplan, materialer og økonomi. Hvis det er nødvendigt, bør du søge hjælp fra en arkitekt eller en håndværker. En arkitekt eller håndværker kan bidrage med værdifuld ekspertise og erfaring fra lignende ombygningsprojekter.
Selvom en håndværker eller entreprenør ikke fungerer som rådgiver, kan de stadig have en vigtig rolle at spille i projektet. De kan bidrage med indsigt i forhold som leveringstider på materialer, hvilket kan være afgørende for, at byggeriet ikke kommer til at gå i stå og i sidste ende blive dyrere end forventet.
Overvejer at gå igang med at ombygge helt eller delvist selv? Når du beslutter, hvor meget du vil og måske også kan lave selv, er det vigtigt at være realistisk. Det kræver ikke kun håndværksmæssige evner og det rigtige værktøj, men også tid og energi. Det kan tage (meget) længere tid for dig at udføre arbejdet end en professionel, og du skal også finde tid udover dit almindelige arbejde og fritid. Nogle opgaver kræver simpelthen en professionel håndværker og i nogle tilfælde en ingeniør til at lave entuelle beregninger. For andre opgaver kan det godt betale sig at gøre det selv, hvis det er mindre kompliceret. Dog kan det være en udfordring at sætte fliser op selv, mens det er mere overskueligt at male selv.
Før du går i gang med ombygningen, skal du også overveje nøje, om du kan blive boende i huset i løbet af processen. Det kan måske virke som en god idé at blive boende, men det kræver en del planlægning og kan være udfordrende i hverdagen, hvor skole og arbejde også skal passes. Det kan være svært at bo i huset, hvis fx køkken eller bad skal bygges om, eller hvis vinduerne skal skiftes. Hvis projektet kun omfatter nogle af husets værelser, kan det dog være mere overskueligt. Det kan helt klart anbefales at lave ombygningen om sommeren, hvor I kan åbne vinduer og døre, og familien kan være i haven. Hvis det ikke er muligt at blive boende, kan I overveje at bo hos familie eller venner i en kortvarig periode eller at leje en skurvogn midlertidigt – husk at få tilladelse hos kommunen.
Hvad din renovering ender med at løbe op i afhænger selvfølgelig af omfanget af dit projekt, hvor mange kvadratmetre og hvilke materialer, der skal bruges. Men som udgangspunkt er der ombygninger og mindre reparationer, som vi kan prøve at indkredse nærmere rent prismæssigt. Priserne nedenfor er overslag og kan variere meget alt afhængigt af geografisk placering, hvem du henvender dig til og valg og kvalitet af materialer.
En renovering af overfladen på et hus vil koste cirka 4.000-10.000 DKK pr. kvadratmeter, som omhandler maling af loft og vægge, udskiftning af gulve og el-installationer mm.
En generel renovering af et hus vil koste cirka 8.000-25.000 DKK pr. kvadratmeter. Udover de overfladiske ændringer nævnt ovenfor, vil denne type renovering også handle om renovering af vådrum som badeværelser, toiletter og køkkener. En renovering af et køkken kan koste cirka 30.000-120.000 DKK, mens en renovering af et badeværelse normalt vil koste cirka 4.000-20.000 DKK pr. kvadratmeter.
En totalrenovering af et hus vil involvere både indvendig og udvendig renovering og vil typisk koste cirka 20.000-35.000 DKK pr. kvadratmeter.
Det er en meget god idé at involvere en arkitekt tidligt i processen uanset om renoveringen er omfattende eller ej. En arkitekt kan bidrage med inspiration og idéer til løsninger til renoveringen, og kan også hjælpe med udarbejdelse af plantegninger. Du kan også konsultere en arkitekt angående omfanget af renoveringsopgaven, byggetekniske udfordringer og overholdelse af bygningsreglementet, lokalplaner, servitutter osv. En arkitekt i Danmark vil normalt tage mellem 800-1.600 DKK i timen.
Behøver du vejledning til din ombygning, så kontakt os for en uforpligtende samtale. Vi har gjort det så let for dig som muligt ved at samle vores ydelser i to faste pakker. Behøver du tegninger, idéer og fyldestgørende skitser, så tilbyder vi et samlet skitseforslag til 7.000 kr. Se venligst vores priser og ydelser for yderligere info. Vi ønsker dig held og lykke med dit kommende projekt.
Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.