Sådan vælger du den rigtige terrassebelægning

July 15, 2023

Hvilken terrassebelægning er det rigtige?

For mange mennesker er terrassen om sommeren som et andet opholdsrum. Derfor spiller gulvbelægningen en stor rolle i designet. Om du skal anlægge en helt ny terrasse eller erstatte f.eks. de gamle vaskebetonfliser, er spørgsmålet: Hvilke terrassebelægninger findes der, og hvilke kriterier ud over personlig smag er vigtige for at træffe en beslutning? Skal du anlægge ny terrasse ved din nye tilbygning eller dit nye anneks? Der er ligeledes mange forskellige materialer at vælge imellem. Læs med i denne artikel for at få at vide, hvilke de mest almindelige gulvbelægninger er, og hvilke egenskaber de forskellige har.

Hvilke terrassebelægninger findes der?

Ved anlæg af en ny terrasse spiller personlig smag først og fremmest en rolle. Men praktiske overvejelser bør heller ikke overses. Alle ønsker sig en terrassebelægning, der er så holdbar, vejrbestandig og let at vedligeholde som muligt. Hvis terrassen ligger direkte ved huset, skal du også sikre, at gulvbelægningen matcher huset farvemæssigt og stilistisk for at opnå en harmonisk udseende. Har du fået lavet en tilbygning, som står i kontrast til dit eksisterende hus, kan det være en god ide at vælge et nyt materiale således at du opnår 3 hovedmaterialer, der skaber en fin kontrast til hinanden.

Her er nogle muligheder:

- Terrassebrædder i træ

- Terrassebelægninger i sten

- Terrassefliser i porcelæn/keramik

- Grusbelægning

Terrassebrædder af træ

Terrassebelægninger lavet af træ eller WPC (træplastkomposit) har en særlig varm og naturlig udstråling. Niveauændringer fra dit hus eller tilbygning til haven eller terrassen kan fint udlignes med en trækonstruktion.

Terrassebrædder af indenlandske træsorter som fyrretræ, eg og robinie er særligt prisvenlige, men kræver desværre en del pleje. Lærketræ er lettere at vedligeholde. Hvis man ikke har noget imod, at lærketræsbrædderne gråner over tid, behøver de ikke at blive behandlet, da det harzholdige træ har naturlig beskyttelse mod vejr og vind.

Tropiske hårdtræssorter som teak eller bangkirai er ekstremt holdbare og modstandsdygtige over for råd. Uanset om det er indenlandske eller tropiske træsorter, bør du altid sikre sig, at træet kommer fra bæredygtigt skovbrug. Dette kan ses ved certificeringer som FSC eller PEFC. Dette gør sig selvfølgelig også gældende, hvis du skal have bygget et hus, tilbygning eller nyt anneks i træ.

I de seneste år er såkaldte "composites" blevet mere populære. WPC står for "Wood Plastic Composite", hvilket betyder "træ-plast-kompositmateriale". WPC er splintfrit, holdbart og let at vedligeholde. Dog er WPC-terrassebrædder lidt dyrere end træbrædder, de bliver varme i solen, og mange typer af WPC kan falme over tid.

Terrassebelægninger i sten

Terrassebelægninger i sten er meget robuste, holdbare og findes i mange forskellige farver og former. Man kan vælge mellem natursten, betonsten, brosten eller klinkesten.

Natursten: Terrassebelægninger lavet af natursten er igen blevet populære, efter at trenden med træterrasser er aftaget lidt. Natursten findes i forskellige farvenuancer, og ingen sten er ens. De er robuste og holdbare, men kvaliteten og bearbejdningen spiller en rolle - de mest holdbare sten er også de dyreste.

Betonsten: Betonsten er robuste og vejrbestandige. De produceres industrielt i store mængder og er markant billigere end natursten. Der findes også betonsten, der tillader vandgennemtrængning - en terrasse belagt med disse sten betragtes som ikke-forseglet. Sten i beton kan være flotte som kontrast til en tilbygning, hus eller anneks i træ.

Brosten: Med brosten er der mange forskellige muligheder for design på grund af deres alsidighed. Det er for eksempel muligt at lægge dem i kurvede former. Brosten af natursten skaber en meget harmonisk effekt, men de er også betydeligt dyrere end betonsten. Prisintervallet for brosten kan variere meget afhængigt af materiale, størrelse og form.

Klinkesten: Klinkersten kan også anvendes som terrassebelægning. De er robuste, farveægte og kan lægges fladt, lodret eller på siden. Stenene af presset og brændt ler har en særlig varm brun og rød farve og passer derfor harmonisk ind i enhver have.

Terrassefliser af porcelæn/keramik

Tidligere blev fliser kun lagt indendørs, men nu er de også populære udendørs. Porcelænsfliser som terrassebelægning er keramiske fliser, hvor særligt fintmalede ingredienser bliver presset og brændt ved høje temperaturer under stort tryk. Denne proces gør fliserne brudsikre, de optager næsten ingen vand og er modstandsdygtige over for frost.

Udendørs fliser virker køligere end andre terrassebelægninger, men de er også særligt lette at vedligeholde og robuste. Desuden kan de imponerende efterligne udseendet af andre overflader som natursten eller træ.

Grusbelægning til terrasser

Det er relativt omkostningseffektivt at designe terrassen med løst materiale som grus. Denne fleksibilitet giver mulighed for forskellige terrasseformer. Individuelle ønsker kan også opfyldes gennem forskellige farver og størrelser af det løse materiale. En anden fordel er, at man kan undlade en omfattende underkonstruktion.

Men der er også betydelige ulemper ved splitt- eller grusbelægning: Da der ikke dannes en plan overflade, giver en sådan undergrund ikke en stabil overflade til havemøbler. Desuden er sådanne overflader ikke synderligt behagelige at gå barfodet på. Derudover kræver de stor vedligeholdelse, da uønsket vegetation og ukrudt let kan vokse mellem stenene. For at forhindre eller i det mindste begrænse dette, anbefales det at lægge et vandgennemtrængeligt ukrudtsdug under belægningen.

Har du fået bygget nyt hus eller tilbygning og ønsker du i den forbindelse en ny terrasse, så kontakt os gerne og vi kan vejlede ift. produkter og muligheder, der matcher netop din grund og hus.

Held og lykke med dit boligprojekt.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu