Byggegrunde, finansiering, materialer, håndværkerarbejde - alt bliver markant dyrere disse år. For at kunne realisere drømmen om en egen bolig eller blot tilbygning, kræves tilstrækkelig egenkapital. Byggeinteresserede kan eventuelt også gøre brug af egen arbejdskraft og opnå fordele heraf. Hvad er fordelene, og hvilket beløb kan betragtes som egenkapital? Hvilke opgaver er egnet til den såkaldte "svedequity"? Læs mere om dette emne i følgende artikel.
Dette begreb refererer til al det arbejde, der udføres selvstændigt under byggeriet af et hus. Dette sker, når der ikke ansættes håndværkere til visse opgaver, men i stedet udføres af dig selv. Det spiller ingen rolle, om du som bygherre personligt udfører disse opgaver eller om venner eller familiemedlemmer hjælper dig i den henseende. Når håndværksmæssige opgaver som f.eks. fliselægning, malerarbejde eller gulvlægning udføres af en selv eller med hjælp fra venner eller familiemedlemmer, kan disse ikke kun udføres billigere, men kan også delvist medregnes som egenkapital. Dette er særligt nyttigt, hvis der ikke er tilstrækkelig egenkapital til rådighed til at opnå et lån uden denne kredit. Dette øger også chancerne for en lavere rentesats.
Boligfinansieringsinstitutter accepterer normalt 10 til 15 procent af lånebeløbet som egenindsats, men den samlede sum er ofte begrænset, f.eks. til 200.000 kroner.
For at bestemme en realistisk sum bør du på forhånd vurdere den planlagte egenindsats ved at indhente tilbud fra håndværksfirmaer i dit område. Derudover skal egenindsatsen opregnes på en forståelig måde og værdien bekræftes af entreprenøren eller arkitekten. Ved beregningen af egenindsatsen tæller kun arbejdsomkostningerne. Selvom materialer muligvis kan skaffes billigere, anerkender bankerne normalt ikke disse besparelser. Håndværkere og byggefirmaer nyder også ofte godt af mængderabatter, hvilket kan udligne den tilsyneladende fordel ved billigere selvbeskaffelse.
Bankerne kræver ofte også dokumentation for kvalifikationer, da hobbyhåndværkere ofte tror, de kan klare mere, end de reelt kan. Dette øger risikoen for forsinkelser eller nødvendige efterjusteringer på byggeriet, hvilket igen kan true finansieringen med yderligere omkostninger.
Og selvfølgelig skal det også bemærkes, at hvis der senere opstår bygningsfejl eller skader, har husets ejere naturligvis ingen garantikrav på arbejde, der er udført som egenindsats. Egenindsatser kan heller ikke fradrages skattemæssigt.
De arbejder, der kan udføres som egenindsats, afhænger primært af bygherrens håndværksmæssige færdigheder og erfaring. Der er visse opgaver, som næsten enhver person med håndværksmæssige evner kan udføre, mens andre opgaver bør eller skal overlades til fagfolk. Selv relativt simple opgaver kan normalt udføres hurtigere og mere præcist af fagfolk.
Mindre erfarne gør-det-selv-entusiaster kan for eksempel prøve kræfter med maler- og tapetseringsarbejde eller lægning af laminat-, parket- eller tæppebelægning. Selvopsætning af gipsplader er også noget, som en amatør kan klare: Skære til, montere og spartle. Hvis man allerede har erfaring med fliselægning, kan man også udføre dette arbejde, eventuelt i rum, der kan tilgive mindre fejl, som f.eks. bryggerset. Der kan også bidrages med egenindsats ved anlæg af have eller terrasse udendørs.
Erfarne gør-det-selv-entusiaster kan (muligvis under vejledning af fagfolk) også hjælpe til med råbygningsarbejde eller pudse- og spartelarbejde.
Der er dog visse opgaver, der kræver specialister. For eksempel skal elinstallationer eller arbejde på el-tavler kun udføres af certificerede elektrikere. Kompetencen fra faglærte håndværkere er også uundværlig ved montering af varme-, vand- og sanitetsanlæg.
Vi ønsker dig held og lykke med dit næste boligprojekt.
Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.