Gode råd når du skal bygge hus

November 21, 2022

At bygge et nyt hus er for de fleste mennesker det største projekt og den største investering i livet. For at få fantasien til at flyde og komme godt fra start, er det en god idé at søge inspiration, når du skal bygge et arkitekttegnet hus. Hvilken form for design og arkitektur tiltaler dig? Begynd med at få inspiration fra både danske og udlandske arkitekt- og designhjemmesider, lav en grundig research på gode arkitekters huse, som du godt kan lide og sammenlign forskellige stilarter og byggemetoder. Lav gerne en collage med vinduer, køkkener, bygningsdele og arkitekttegnede huse, tilbygninger og boliger, som du godt kan lide. Dette kan være særdeles brugbart ved det første møde med en arkitekt. Nedenfor kommer vi ind på grundlæggende ting og sager, som er værd at have for øje ved et nyt boligprojekt.

Lav gerne en collage med vinduer, køkkener, bygningsdele og arkitekttegnede huse, tilbygninger og boliger, som du godt kan lide. Dette kan være særdeles brugbart ved det første møde med en arkitekt.

Bygge hus: Grunden

Der er en del at overveje, når du skal vælge en grund. Tjek, at der ikke er begrænsninger eller servitutter på grunden, hvilket er noget en arkitekt kan hjælpe dig med. Et godt sted at starte er ved at kigge den gældende lokalplan igennem, hvis sådan en findes. Alternativt kan du tage kontakt til den pågældende kommune og høre dem om mulige komplikationer. Se også på, hvad der må bygges på de omkringliggende grunde for at undgå, at du ikke bliver nabo til en stor bygning, som muligvis vil tage udsigten eller dagslyset.

Det første du bør tage stilling til er, hvor på grunden huset skal placeres. I de fleste tilfælde danner grunden grundlag for udformningen og placeringen af ​​bygningen. Det er derfor vigtigt, at tilpasse huset bedst muligt den pågældende grund. Ligger grunden i tætbebygget område eller på landet? Er terrænet skrånende eller stejlt? Hvor stor er grunden og hvilke regler gælder for bebyggelsesprocent? Hvordan falder lyset, og hvordan blæser vinden? Hvordan ser det ud med naboer, gennemsigtighed, træer og trafik? Før du beslutter dig for, hvor du skal placere huset, bør du overveje alle disse faktorer.

Hvis grunden har udsigt, er dette selvfølgelig altafgørende for husets placering. Derudover bør man tænke på udsigten, hvilket vil sige oplevelsen af ​​afstand og kontakt med landskabet. For at få det bedst mulige udsyn kan facader med masser af vinduer og glas være en god løsning.

Bygge hus: Dagslys

Udsigten har en tæt sammenhæng med boligens lysforhold. Både udsigt og lysindtag påvirker den æstetiske oplevelse og komfort i et rum, som påvirker både din fysiske og mentale sundhed. Der er ligeledes meget forskning, der dokumenterer, hvordan lys, luft og rum påvirker os både fysisk og mentalt. Glasoverfladerne i huset er afgørende for at skabe gode lysforhold og synlighed til omgivelser. Her er der store variationsmuligheder alt efter det ønskede æstetiske udtryk og boligens geografiske placering. Det vigtige er, at finde løsninger, der tager hensyn til rummenes funktion og behov.

For at opnå det bedst mulige udsyn og lys ind, er der en række forskellige muligheder, som kan bruges hver for sig eller sammen. Mere lys og plads kan for eksempel skabes ved at indsætte flere vinduer langs en væg. Du kan også gøre brug af loftshøjden ved at vælge vinduer, der går fra gulv til loft. Skydedøre med smalle profiler giver store glasflader, der forbinder ude- og indemiljøet.

Bygge hus: Overvej hvor pengene skal bruges

De fleste mennesker vil gerne undgå, at husets slutpris ikke ender langt over planlagt, og at budgettet ikke holdes. Der er dele af at bygge et hus, hvor du kan træffe smarte beslutninger og reducere omkostningerne.
I nogle tilfælde, hvor dette er muligt, kan man spare penge ved at bygge i højden da fundamentsarbejde ofte er dyrt. Her er det vigtigt tidligt i processen, at have styr på om dette er muligt i lokalplansbestemmelserne. Tilføjelse af rum eller form, der afviger fra en firkantet konstruktion øger prisen. Det kunne være karnapper, altaner og kviste. Derfor er der god økonomi i, at bygge simple rektangulære eller kvadratiske huse. Læs gerne vores artikel om Bedre Byggeskik, som af økonomiske og flere andre gode årsager havde det som et "dogme", at bygge simple rektangulære boliger.

Hvilken type isolering?

Bygninger står for cirka 40 procent af energiforbruget i Danmark, hvilket stiller høje krav til energieffektivitet og bæredygtighed i nybyggeri. I mange tilfælde kan dette løses ved at reducere facade- og vinduesarealerne og vælge tykkere vægge med dybe vinduesnicher. Dette er dog noget, der kan gå ud over lysindfald og udkig. Derfor bør du sikre dig, at din kommende bolig er energieffektiv og miljøvenlig uden at påvirke husets brugsværdi. Det er fuldt ud muligt med en gennemtænkt plan og de rigtige produkter. Tre-rude vinduer med lav U-værdi, hvilket vil sige vinduer med høj varmeisoleringsevne, opfylder de nye energikrav fra 2021 uden at gå på kompromis med boligkvaliteten. Man kan dog sige, at den eneste ulempe ved 3-rude vinduer, er at de grundet de tre lag ikke lukker så meget lys ind i boligen, som ved 2-lags vinduer. Læs mere om emnet her.

Et velisoleret hus med et lavt varmebehov giver selvsagt lavere eludgifter, når boligen tages i brug. En bolig med store glaspartier har en stor mængde dagslys og kræver mindre strøm til belysning. Passiv solvarme giver samtidig en kortere fyringssæson og reducerer behovet for opvarmning om vinteren. Hvis du har råd, så investér lidt ekstra i et hus med god isolering. Det sparer både på varmeudgifter og fungerer som fremtidig beskyttelse mod fugtskader. Vores råd er, at investere i gode materialer med lang levetid fra start, ellers kan det nemt blive dyrt på den lange bane. Læs gerne vores artikel om passivhuse, hvor vi kommer ind på vigtigheden af grundig isolering.

Arkitekttegnet hus: Planløsningen

Udestuer og terrasser i boligen bør placeres med hensyn til både eftermiddagssol og udsyn fra naboer. Skyde- eller foldedøre kan også bruges til at udviske grænsen mellem inde og ude. Et hus med optimale forhold i forhold til udsyn og lysindfald består naturligvis af gode glas- og vinduesflader, som er placeret de rigtige steder i boligen. Derfor bør du også tænke på solafskærmning, varme og gennemsigtighed. Soveværelser kan med fordel placeres mod nord, da de ikke "kræver" direkte sol. En god idé er ligeledes at have et godt "flow" rundt i huset. Har man mulighed for at bevæge sig videre fra rum til rum, eller bliver man mødt af en mur for enden af gangen? Det er en tendens, vi fx ofte møder ved moderne lejlighedsbyggeri, at boligen er bygget op omkring et stort rum central placeret, hvor der så udspringer rum i flere retninger. Dette sætter en stopper for den rumlige nydelse ved at gå på "opdagelse" i et hus. Prøv samtidig at minimér "m2-spild" såsom lange gangpartier og overdimensionerede soveværelser til børnene. Oftest er et lille, intimt børneværelse bedre end den store løsning. Som udgangspunkt vil man proportionere rum efter hierarki og tid man anvender i rummet; Det kan måske være fristende med en stor flot dobbelthøj hall, men hvis man kun anvender rummet, når man ankommer og forlader huset, kan det være spild af gode kvadratmeter.

En god idé er ligeledes at have et godt "flow" rundt i huset. Har man mulighed for at bevæge sig videre fra rum til rum, eller bliver man mødt af en mur for enden af gangen?

Nyt hus: Vinduer

Der er mange materialevalg til dit kommende hus eller tilbygning. Den største er selvfølgelig den ydre facade. Her i denne artikel fokuserer vi dog på vinduerne, da vi her har gennemgået de gængse facadematerialer, vi anvender i Danmark. Materialerne, som du vælger til dine vinduer er afgørende for boligens udseende, boligkvalitet og vedligeholdelsesbehov. I Danmark står valget ofte mellem træ eller aluminium. Trævinduer har længe været brugt i Danmark (oftest fyrretræ), men træ kræver løbende vedligeholdelse. Det betyder driftsomkostninger, der skal indgå i den samlede vurdering Trævinduer, hvor karmen er dækket ved en aluminiumsprofil kræver lidt mindre vedligeholdelse.

Aluminium er et holdbart og(næsten) vedligeholdelsesfrit alternativ til træ. Materialet er meget stabilt, hvilket muliggør opbygning af store glaspartier. Dagens aluvinduer har desuden en god lufttæthed. Vi ser dog mere og mere, at kombinationen af træ og aluminium vinder frem. Ofte med plastik i mellem. Dette forlænger vinduets levetid og minimerer vedligeholdelsen.

Nyt hus: Tænk langsigtet

Det er vigtigt at tænke langsigtet, når man bygger nyt hus. Det gælder også materialevalg, drift og vedligeholdelse. I dag er der mange bæredygtige alternativer til de gængse "gamle" materialer, der er venlige over for vores planet. Derudover er det vigtigt, at vælge materialer af høj kvalitet, der holder i mange år. For eksempel er mursten et materiale, der kræver minimal vedligeholdelse. Det er et klimasmart valg og som bare bliver smukkere som tiden går. Et andet eksempel er isolering, hvor ordentlig isolering sænker dine varmeomkostninger og samtidig giver et behageligt indemiljø. At vælge gode, naturlige materialer er på den lange bane den rigtige vej at gå - både for din pengepung, miljøet og værdien af dit kommende hus.

Skal du bygge et træhus eller tilbygning i træ?

Kontakt os gerne, hvis du mangler hjælp eller vejledning til dit kommende byggeprojekt. Vi vejleder gerne om alle former for træbyggeri og besvarer gerne dine spørgsmål.

Held og lykke med dit kommende projekt.

Bestil gratis møde med en arkitekt

Kom godt fra start med jeres nye hus.
Vi påbegynder projektet med et gratis møde,
hvor vi uforpligtende afklarer jeres behov og drømme.

Book nu